Mothugg misstänks för brott

När polisen rotade runt i PKU-registret trodde jag att det var en smart idé att återkalla mitt blodprov. Så fel jag tog: Det gjorde mig misstänkt för brott.

Brottet? Serievåldäkt i Umeå. Men det skulle likaväl kunna gälla vilket brott som helst. Till och med brott som ännu inte begåtts.

I Svenskan hävdar filosofen Roger Fjellström att polisen i Umeå borde få ut listor över alla män födda mellan 1963 och 1978 som begärt att strykas ur PKU-registret. Polisen misstänker nämligen att den så kallade Hagamannen finns bland någon av de 700 personer som årligen begärt utträde ur PKU. “En tanke”, skriver Fjellström, “är att det ofta rör sig om brottslingar som inte vill identifieras.”

Nu har förvisso Karolinska, kammarrätten och regeringsrätten avslagit polisens begäran. Men vår praktiske filosof föreslår att polisen bara behöver göra en husrannsakan på PKU-labbet och beslagta förteckningen över oss som begärt utträde. Precis som i jakten på Anna Lindhs mördare.

Jojomän: Den som har rent mjöl i påsen behöver inte frukta övervakningen. Således har den som fruktar övervakning inte rent mjöl i påsen. Så ser polisens logik ut. Vore inte en bättre uppgift för en filosof att avslöja sådana felslut?

Alltihop gör mig ännu mer skraj för övervakningssamhället — och därmed ännu mer misstänkt! Tack och lov har jag alibi: Jag har inte varit i Umeå sedan ett kort gästspel i maj. Det måste väl rimligen ha fastnat på någon övervakningskamera?

2 thoughts on “Mothugg misstänks för brott

 1. Pingback: Bloggen blogg muthafuckas !!!

 2. Pingback: projo’s blog: En personlig blog om integritet- och sexualitetsfrågor

 3. Pingback: Thomas Tvivlaren - Med tvivlet som insats

 4. Vänstra Stranden

  Är det inte lysande idé att vi alla (även vi födda långt före det hippa 70-talet) var registrerade och när polisen har blodspår eller dylikt så kör man bara hela nio-miljonersklubben…

 5. Ninjan

  Jag har fått indikationer på att polisen numer har fri tillgång till PKU-registret.
  Kul…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *