Nytt: Arbetspapper

Erik Jennische påtalade hur vi kollektivt har förträngt hur Sveriges demokratisering egentligen gick till — och nu exporterar vi vår historieförfalskning i demokratibiståndet. Idén tog skruv i två blogginlägg (1, 2) som i sin tur blev grunden för, som det heter på akademikersvengelska, ett papper: The forgotten revolution. En första, grovyxad version får äran att öppna en ny sektion här på Mothugg med just papper i olika utkaststadier. Läs och kommentera!

RSS 3 kommentarer till ”Nytt: Arbetspapper”

1. Martin 2010-04-28 16:17

Hittade inte ”like”-knappen så det fick bli en kommenrar istället.

2. Erik 2010-05-01 9:03

Läste just Elmbrants artikel i senaste Arena (april) om pragmatismen och socialdemokratin och tänkte på ytterligare ett par anledningar till historieförfalskningen:
1, En rörelse som avfärdade Hjalmar Mehrs och dåvarande SSU Stockholms förslag om socialistiska studier redan på 1930-talet, var knappast benägen att skriva sin egen historia utifrån ett radikalt och samhällsomvälvande perspektiv. Redan då beskrev man den svenska socialdemorkatiska ideologin som att ”den hänger inte i trapets utan står med fötterna på jorden” och ”Marxismen det är att vi ska ha mat och kläder”. Pragmatism blev snabbt metoden, och kanske målet.
2, Ett annat tänkbart skäl kan förstås vara att socialdemokratin fortfarande spelade andrafiolen i de radikala reformerna som genomfördes av Staaff och Eden. Varför skriva en radikal historia där man själv framstår som Robin. Bättre då att vara pragmatismens Batman.

3. Myten föregår demokratiseringen | Mothugg 2012-12-10 11:32

[...] vacker dag ska jag ta itu med det här gamla arbetspappret om Sveriges glömda revolution. Tills vidare nöjer jag mig med att droppa några fynd och [...]

Kommentera

Trackback-URI för detta inlägg.


Obligatoriskt


Obligatoriskt, visas inteOch du är?

Mothugg är Johan Karlsson Schaffer. Jag skriver om politik. Läs mer…

Sök

Sök Mothugg

Nya inlägg

Nya kommentarer

  • free app: Howdy, I uncovered your web site as a result of...
  • Dash: Thanks for your thuhogts. It’s helped me a...
  • pleasing: Woah this kind of weblog is fantastic i really...
  • sjællæningen: hmm det ubehagelig læsning, syntes...
  • Johan: @Therese: Ja, det är väl inte i första hand för...

Populära inlägg

Kategorier

Knuffslem

RSS Nytt på NPPR.se

Vid den här tiden