Bara bakar inget budskap

Jag börjar redan tröttna på EU-toppmötet, trots att det är mer än en månad kvar. Protestkarusellen börjar bli enformig.

I Attacs nyhetsbrev läser jag om en fristående grupp om ett hundratal personer som vill visa hur illa de tycker om George Bush genom att visa rumpan.

– Budskap? Äh, jag vet inte. Det kan väl symbolisera klyftorna i världen, så har du något att skriva, säger Johan Davidsson, som dragit igång aktionen.

o Målet är att komma in i Guinness rekordbok som världens största mooning.

– Det är en aktion som skapar uppmärksamhet på ett sätt som vi tycker är kul. Man kan inte stå och läsa upp en avhandling i ett demonstrationståg, säger Johan Davidsson.

Ett annat gäng tänker försöka tränga sig in på toppmötesområdet vid Svenska mässan uppblåsta till Michelingubbar. Spektakulärt blir det säkert. Kanske lite våld också.

Häromveckan fick Hannes och Lisa från Stockholms tårtbrigad sina femton minuters berömmelse. Men det var tårtreceptet, den tvivelaktiga metoden och Bosse Ringholms kletiga kostym som
diskuterades. Ingen minns det budskap som en tårta i finansministerns fejs skulle symbolisera.

Det var nog inte heller tanken. Att protestera handlar inte längre om att säga ifrån eller framföra ett politiskt budskap.

Viktigare är förstås uppmärksamheten. Hannes och Lisa – det låter lite som namn på dokusåpakändisar, som Robinson-Mattias och Baren-Meral.

o Upplopp, tårtor och bara bakar handlar om att synas i media. Har det inte stått i tidningen så har det inte hänt, sägs det.

Den klyschan har protestvänstern gjort till strategi. De protesterar för att synas i media. Budskapet spelar mindre roll. Protesten har blivit självgående.

Seattle och Prag inledde en global dokusåpa. Ställ fram en kamera och protestanterna hopas.

Det gäller att skrika högst och vara mest spektakulär. För hur kul är det att dra ned brallorna på stan om inte tv och Guinness rekordbok är där?

– Men annars skulle ju inte du ha ringt mig, kontrar Johan Davidsson.

Och det har han förstås rätt i. Det är inte om de seriösa arrangemangen det skrivs. Protestvänstern poppar till sig för att nå ut i ett allt starkare mediebrus.

o Men å andra sidan: Politik ska inte handla om att skrika högst och synas mest. Demokrati är tråkigt och tar tid och sker i trista sammanträdesrum snarare än på gator och torg. De goda argumenten
ska övertyga, inte de fräckaste mediekupperna.

Men jag tror att marknaden för spektakulära aktioner snart är mättad. Nästa tårta är ingen nyhet.

Då kanske det blir tid för vanlig, tråkig politik igen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *