Fritt Forum varje år

Kravaller. Demonstrationer. Toppmötet.

Det är väl ungefär i den ordningen vi kommer att minnas vad som hände i Göteborg i helgen.

Och det är synd.

För samtidigt som EU-ledarna stängde in sig på mässan, huliganer slog sönder centrala stan och tusentals demonstranter samlades till extatiska massmöten, så ägde “Fritt forum” rum, det fria ordets festival nere på Pustervikskajen.

Långt ifrån spektakulärt. Ibland rentav tråkigt, så tråkigt som seriös politik är, för det krävs att man lyssnar och tänker till snarare än applåderar och skanderar. Och ofta riktigt kul, så kul som bara politiska samtal på hög intellektuell nivå är.

Bredd i politiska inriktningar – från Moderata ungdomsförbundet till Rättvisepartiet socialisterna – liksom i ämnen och former.

För att nämna några: Västsahara – glömt av världen. Rasism och sexism i städbranschen. Kan vi skapa demokrati med Internet? Konsumentmakt och miljömärken. Medborgarlön.

Och ett kulturprogram med allt ifrån barnteatern “Kåldolmar och kalsipper” till politisk pop med Doktor Kosmos.

Alla dessa entusiaster som sliter ideellt i det tysta och sällan får någon uppskattning – här fick de träffas, byta idéer och bryta argument.

Så varför inte göra Fritt forum till en årligen återkommande festival i Göteborg? Ett snyggt sätt att visa att det som består efter en kaotisk vecka är varken det slutna toppmötet eller
huliganernas kravaller, utan just det fria ordets festival.

Ja, vad säger du, Göran Johansson?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *