Lagens långa arm

– Äntligen, säger Anders Svensson. I över en timme tvingades han och ett 80-tal andra aktivister – under hot, slag och tillmälen – ligga med näsan i asfalten på skolgården medan polisen letade terrorister inne på Schillerska.

I går åtalade åklagare Agneta Blidberg fyra polisbefäl som deltog i insatsen under EU-toppmötet i juni i fjol.

Men fler än de 80 som förnedrades på Schillerska förlorade sitt förtroende för polisen under toppmötesdagarna i Göteborg.

Och det rättsliga efterspelet har inte återskapat förtroendet.

Trots att omkring 170 poliser anmälts efter toppmötet, har ingen åtalats förrän nu. En rad förundersökningar har lagts ned, bland annat mot de poliser som sköt Hannes Westberg och två personer till på Vasaplatsen. Inte ens den polisman som manipulerat bevisfilmen i rättegången mot Westberg ansågs ha gjort något brottsligt.

Lägg till det domstolscirkusen. Högsta domstolen vägrar först att ta upp flera kravallfall. Sedan sänker HD straffet för att ha deltagit i upploppen vid Hvitfeldtska – samtidigt som de ovanligt hårda domarna i lägre instans redan vunnit laga kraft.

Rättvisans något vingliga väg har tyvärr satt snurr på vänsterns konspirationsteorier.

I Stockholm anordnas 20 juni anordna ett “Göteborgsjubileum” av några som kallar sig “Radikala artister mot polisstaten”.

Journalisten Erik Wijk, som redan släppt en reviderad upplaga av sin lunta om Göteborgskravallerna, har fått egen spalt om “Göteborgsfrågorna” i rödvinsvänsterns husorgan Ordfront.

Han kallar rättsprocessen ett “justitiemord på en hel generation unga aktivister” och menar att HD-domen “visar att också HD inte är att lita på!”

Att kalla Sverige en polisstat och att påstå att HD medvetet ljuger – det tyder på att delar av vänsterrörelsen tappat fattningen.

Självklart ska inte någon åtalas i syfte att återupprätta förtroendet för rättsstaten, för det vore i sig ett brott mot dess principer.

Polisbefälen som misstänks för tjänstefel i samband med insatsen mot Schillerska ska åtalas just för tjänstefel och inte göras till syndabockar för hela rättskipningens tillkortakommanden under EU-toppmötet.

Men åtalet bekräftar samtidigt, tack och lov, att polismakten inte själv slipper undan lagens långa arm, att rättsstaten fungerar. Kanske kan det göra att de fredliga demonstranter som i Göteborg fick lära sig att vara rädda för polisen återfår sitt förtroende för rättsstaten.

Det lär inte den mer konspirationsteoretiska vänstern göra, men den förlorar i alla fall ett argument ifrån dem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *