Varför kastade Dieter?

På måndag får Dieter sin dom.

I går mötte han rätten, åtalad för våldsamt upplopp på Vasaplatsen den 15 juni.

Han är 19 år. Har just tagit studenten och skulle ha påbörjat sin vapenfria värnplikt på ett ålderdomshem i början av juli, om han nu inte satt häktad i Göteborg med en skottskada i benet.

När tingsnotarien läser upp hans personalia, framstår Dieter som en så vanlig kille. Han spelar dragspel och har tränat fotboll sedan fem års ålder. Bor hemma hos mamma och pappa med två yngre systrar i en by utanför Köln i Tyskland.

– Han har en kristen människosyn och ett utpräglat rättvisepatos, berättar läroverksadjunkt Schneider, som undervisat Dieter i katolsk religionslära och filosofi, i ett brev som försvarsadvokaten läser upp. Likaså vittnar latinläraren om en känslig människa som gav ett oklanderligt intryck.

“Vad är väl ett krossat skyltfönster mot ett skövlat folkhem?” Det frågade sig Mikael Wiehe och förklarade kravallerna med att anarkisterna är barn till dem som avskedats från den nedrustade offentliga sektorn.

Så kunde alla sälja sin favoritförklaring till slaget om Göteborg. Alf Svensson skyllde på normupplösning och havererade familjer. Lars Leijonborg skyllde på att vänstern gullat med kommunismen.

Och Göran Persson kallade stenkastarna fascister. Många har velat se stenkastarna som opolitiska huliganer, andra som fanatiska extremister och terrorister.

Och det sista stämmer nog in på de fem danskar som i går åtalades. De skulle attackera polisen med slangbomber och smörsyra, men greps redan före toppmötet. Nu tiger de sig igenom förhören.

o Men Dieters kinapuffar gör honom inte till terrorist.

Ingen av schablonförklaringarna kan hjälpa mig att förstå varför han deltog i kravallerna.

Dieter kommer från en trygg, borgerlig familj och har ett starkt socialt patos, liksom den andre skottskadade 19-åringen som också åtalats för våldsamt upplopp.

De är inte frustrerade arbetargrabbar, de kommer inte från upplösta familjer, de har inte förläst sig på Lenin, de är inte huliganer eller terrorister.

Försvarsadvokaten framställer det som att Dieter ryckts med i den allmänna upphetsningen vid gatufesten i Vasaparken.

o Det är den sämsta av ursäkter, men kanske den enda förklaring som finns.

Och just därför skrämmande. Det hade varit enklare att förstå om de båda 19-åringarna varit galna våldsverkare, fanatiska extremister eller socialt marginaliserade.

Men det är vanliga killar som kastat femkilos gatstenar mot en försvarslös människa – ett dödligt attentat. Att människor så lätt kan gå över gränsen, det skrämmer mer än terrorister och huliganer.

Fotnot: Dieter är ett fingerat nam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *