I morgon leder jag ett offentligt seminarium om akademisk frihet och universitetens roll i det offentliga samtalet. Seminariet inleds med ett föredrag av Johan Östling, varpå följer ett samtal mellan Sharon Rider, Annika Lindberg och Carl Dahlström.
Just nu rapporterar medierna mycket om utvecklingen i USA, där Trump-regeringen försöker tvinga universiteten till lydnad och strypa forskarnas och lärarnas frihet.
Även om förutsättningarna är annorlunda i Sverige har debatter om den akademiska friheten och lärosätenas självständighet förts under flera år även här.
Det talas i dag ofta om att den akademiska friheten är hotad. Hoten sägs vara alltifrån cancelkultur till etikprövning, från anslagstilldelning till otrygga anställningsvillkor, från politisk klåfingrighet till bristande lagreglering, från drev på sociala medier till intern likriktning.
Sverige rankas lågt i internationella jämförelser av universitetens autonomi. UKÄ:s undersökning 2024 fann att akademikerna själva upplever att den akademiska friheten vid lärosätena är utmanad.
Här några ingångar till forskarnas och lärarnas akademiska frihet och lärosätenas institutionella autonomi i en svensk kontext:
- Akademisk frihet i Sverige – UKÄ:s rapport av sitt regeringsuppdrag om lärosätenas arbete med att främja och värna akademisk frihet (2024).
- Den akademiska friheten, en rapport skriven av Tim Ekberg för SUHF 2024 – se också uppföljaren Akademisk frihet så in i Norden 2025.
- Om akademisk frihet, en skrift författad av professor Shirin Ahlbäck Öberg och utgiven av SULF 2023.
- Filosofiska rummet: Hur fria ska universiteten vara? Medverkande: Åsa Wikforss, professor i filosofi, Jesper Ahlin Marceta, författare och chefredaktör för Svensk filosofi, Staffan Bergwik, professor i idéhistoria.
Panelsamtalet arrangeras av Samhällsvetenskapliga fakulteten och äger rum kl 13 i hörsal Dragonen, Sprängkullsgatan 19. I höst följer ytterligare två paneler, om det goda akademiska samtalet (24 september) respektive hat och hot inom akademin (26 november).