Categories
Politik

Kristdemokrater mot akademisk frihet

Härligt, vår käpphäst om det kristdemokratiska förmynderiet får allt mer vatten på sin kvarn. De små blå ayatollorna vill inte bara förbjuda glädjeämnen som godis, alkoläsk och kabelporr, utan också viktigare saker som den akademiska friheten, avslöjar Torbjörn Tännsjö.

I en debattartikel i Axess (tipstack till Andrej!) redogör Tännsjö för hur han själv har utsatts för hot från Alf Svensson, Göran Hägglund och andra ledande kådisar, som inte anser att filosofer ska få undervisa om utilitarism och värdenihilism på svenska universitet och högskolor.

Tännsjö frågar sig också vad som händer den dagen den borgerliga alliansen ger kristdemokrater makt över utbildnings- och forskningspolitiken:

”vad anser övriga borgerliga partiledare […] om de kristdemokratiska attackerna på den akademiska friheten? Måste den akademiska världen frukta att den akademiska friheten ska gå förlorad, om den borgerliga valalliansen får makten i vårt land?

Hur illa kan det gå? Tja, läs till exempel Tännsjös amerikanske kollega Brian Leiters inlägg om hur kreationistiska galningar med den sittande regeringens stöd håller på att trycka tillbaka evolutionsläran till förmån för bibliskt mumbojumbo om ”intelligent design” (via DPT).

Mörkermännen är på frammarsch, alltså. Och på mitt jobb har kd-kommissarierna redan installerat sig, förmodligen för att verkställa räfst och rättarting efter revolutionen nästa höst. Nåja, det kan ju bli ett trevligt tillfälle att gå i exil.

3 replies on “Kristdemokrater mot akademisk frihet”

Såvitt jag kan minnas var det inga ramaskrin bland de borgerliga bröderna när kådisarna drev igenom kristen etik på skolschemat sist det begav sig. Så det går nog vägen den här gången också.

Dock kan man redan nu fråga sig hur det är ställt med den akademiska friheten i Sverige när beställningsjobb åt regeringen tycks ha högre meritvärde än publiceringar i vetenskapliga tidskrifter.

We are watching you! Glöm inte att ”vi” (eller ”dom” som det numera är) har utmärkta kontakter i Berlin.

Sen kan man fråga sig om Hägglund verkligen säger det du påstår att han gör. Även om det sladdas rätt rejält i Brännpunktartikeln så hittar jag inte någon argumentation för förbud mot undervisning i utilitarism.

”Han (Tännsjö) bör självfallet få fortsätta filosofera även om resultatet inte bidrar positivt till den samlade samhällsnyttan”.

Men som sagt, det sladdas rejält…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *