Att flytta från Sverige till Norge är en tidsresa — femton år bakåt i tiden.
Några exempel:
- Mejerihyllan. Medan svensken i vilken mataffär som helst kan välja mellan en uppsjö av produkter från Arla, Valio, Skånemejerier, Karlshams mejeri och så vidare, domineras norska mjölkdiskar av Tine, som använder sitt närapå-monopol för att kväsa små uppstickarmejerier. Utbudet är därefter. Vi får lära oss att leva med en sorts yoghurt.
- Söndagsstängt. Kristna fundamentalister och fackförbund drev 1999 igenom en lag om att affärer ska hållas stängda på söndagar (med godtyckliga undantag, precis som Danmarks lukkelov och Tysklands Ladenschlussgesetz). Vi sänder en tacksamhetens tanke till de sociala ingenjörer som i den 70-talssocialistiska samhällsnyttans namn avreglerade affärernas öppettider i Sverige, och i korporatistisk laissez-faire-anda gjorde dem till en fråga för arbetsmarknadens parter att förhandla om.
- Bredbandet. I Göteborg tyckte vi 299 SEK för 100 Mbps var dyrt, ehuru prisvärt. Här i Oslo tycks 299 NOK kunna köpa oss som bäst 3,5 Mbps — drygt 36 gånger dyrare per megabitsekund. Nästan vad vi betalade på knastermodemens tid i Sverige.
Samtidigt är Norge ibland mer liberalt än Sverige:
- Hyresmarknaden. Den finns, till skillnad från i Sverige. Jag gav mig först ut på lägenhetsjakt i Oslo med en svensk sökstrategi. Men här går det faktiskt att få tag på ett legalt hyreskontrakt utan att känna någon fastighetsägare, vara beredd att ta vilket kyffe som helst, leta månader i förväg eller behöva stå med dubbla hyror i minst ett kvartal. Visst är hyrorna högre, men för utbölingar är det förmodligen lättare att anskaffa pengar än det sociala kapital som krävs för att hitta en lägenhet på de sönderreglerade hyresmarknaderna i Sveriges storstäder.
- Öl. Fram till klockan 20:00 på vardagar kan vi köpa öl i mataffären. Till krogpriser, men ändå. Trots 15 år i EU har svenskarna inte förmått träda ut ur sin självförvållade omyndighet och trots att varenda kotte röstar med fötterna och går över ån efter öl, så är Systembolagets avskaffande, om så bara för öl, en politisk ickefråga.
- Union. Två banala saker skulle rejält öka rörligheten för arbetstagare över Europas gränser: Alleuropeiska bankkonton och mobilabonnemang. Norska Tele2:s Union-abonnemang är ett litet steg på vägen, som låter mig ringa till samma låga minuttaxa i både Norge och Sverige. För oss gästarbetare från mindre utvecklade länder är det revanschistiska namnet bara en bonus.
5 replies on “Norge — en tidsresa”
Så är det väl att komma från världens modernaste land. Här i Tyskland är diffen 15 år ett absolut minimum, ibland är den snarare 50 eller 100 år som gäller. Några exempel:
* Tekniken. Det finns professorer som inte använder en egen emailadress utan sköter all sin emailkorrespondens via sekreterare och doktorander. När jag började trodde jag det var ett skämt när de frågade om jag ville beställa en stämpel för min Lehrstuhl, men den har ofta kommit till användning. Andra historiska hjälpmedel som flitigt används är anslagstavlor och formulär utskrivna på papper (salsbokningar etc).
* Tilltalet. I alla sammanhang utom de privata blir man tilltalad som i en film från femtiotalet. Det är fruktansvärt enerverande i längden eftersom det är omöjligt att vänja sig vid tanken att apostroferingen ‘högt ärade Herr Professor Doktor’ inte är ironi.
* Hierarkierna. Administratörer får inte tänka själva eller fatta egna beslut. Så fort man behöver hjälp med något som inte är ett simpelt rutinärende måste man tala med chefen eller chefens chef. Ibland krävs då också att man på den egna sidan arbetar sig uppåt i hierarkierna. Ett hopplöst slöseri med humankapital.
[…] en tidsresa: bokprisregleringen. I Sverige avskaffades de fasta bokpriserna på 1970-talet, i Norge regleras de […]
[…] med Portugal, Schweiz och Spanien har Norge Europas dyraste bredband. Att vi som bor här betalar dyrt för låg hastighet beror på att det saknas infrastrukturell konkurrens, eftersom Telenors konkurrenter har satsat på […]
Visste du detta om Norge??
Norge har fortfarande statskyrka och det är lag på att minst hälften av regeringsmedlemmarna måste vara medlemmar av statskyrkan. (demokrati?)
I 1998 fick den norska kyrkan lov att anmäla in alla folkbokförda i sitt medlemsregister, något som gör att många står som medlemmar i statskyrkan i Norge utan att veta om det.
Norge hade tidigare en ”formålsparagraf” i lagen som fastslog att alla barn i skolan skulle uppfostras efter kristna värden, fortfarande arrangerar de flesta skolor kollektiva skolgudstjänster vid jul som barnen måste söka skriftligt för att bli befriade från.
I Norge finns det två norska språk, bokmål och nynorska. Bokmål är det som ca 90 % av invånarna använder men alla barn måste också lära sig det andra språket.
I media är det lag på att nynorska skal användas till minst 25 %.
I Norge finns det inte skolmat till barnen. Barnen måste ta med sig mat hemifrån som äts i klassrummet.
I Norge kan barnen på en del skolor få mjölk, men föräldrarna måste betala för detta.
I Norge är det mycket ovanligt med varm lunch, många tar med sig smörgåsar och på många firmor serveras det bara bröd och pålägg till lunch.
I Norge måste man vara 16 år för att köra moped och det kostar ca 10000 sek att ta mopedkörkort.
Norge har också antagit det nya EU-direktivet om körkort men har ännu inte infört AM-körkortet för moped.
I Norge har man gjort många timmar i körskolan obligatoriska så att idag kostar det runt 50000 sek att ta körkort för bil, men trots den dyra utbildningen är norska ungdomar inblandade i 30% fler olyckor än svenska ungdomar.
Trafikskolorna har delat upp undervisningen i en massa märkliga ”moment”, ett av dessa är att läsa karta, då ska eleven läsa kartan och dirigera läraren som kör bilen, kostar 700 sek för 45 minuter!, ett annat ”moment” är ”forbikjöring”, alltså att träna omkörning, bara detta ”momentet” kostar idag ca 8200 sek, eleverna får inte här heller köra själva, ska bara vara med och se hur det går till!
I Norge kostar det minimum 1800 och upp till 40000 sek att omregistrera en bil varje gång den byter ägare, beroende på hur ny den är.
Nya bilar beläggs med dyra statliga avgifter så att en ny Volvo V70 kostar 500000 sek mot 250000 i Sverige.
I Norge var det fram till 1960 förbjudet för privatpersoner att köpa en bil.
Om du har bott i Norge mer än ett år så får du inte köra en svensk bil i Norge, blir du stoppad tar tullen och polisen bilen i beslag tills du har betalat alla norska bilavgifter på bilen plus straffavgift.
Fordon kan bara ställas av per halvår 1 jan och 1 juli, vill du ha ett sommarfordon måste man betala ”vägavgiften” för hela året.
Om baksätet tas bort och det monteras ett galler bakom framsätena så kan en vanlig personbil registreras som ”varebil” och de statliga bilavgifterna reduceras med flera hundratusen kr, bilen ska då ha gröna nummerskyltar .
I Norge betalas vägavgiften för fordon samtidigt för alla, det är norska tullverket som har hand om detta och varje år gör man aktioner där man fysiskt klipper loss reg-skyltarna på de bilar som inte betalat i tid.
I Norge kan man inte få personliga registreringsskyltar till fordon
I Norge har många bilverkstäder tillåtelse att besiktiga fordon, detta gör att många verkstäder hittar ”fel” för att få reparera så mycket som möjligt.
Bilar besiktigas varannat år.
Norge har den långsammaste biltrafiken mellan sina städer av alla länder i Europa.
Norge har bara ca 20 mil med motorväg, den högsta hastigheten är 90-100 km/t.
Norge har också den långsammaste tågtrafiken av alla länder i Europa.
Mellan städerna Bergen och Oslo tar det idag 20 minuter längre tid med tåg än för 40 år sedan.
I Norge betalar man vägavgifter på många vägsträckor, dessa är ofta automatiska, tar foto av nummerskylten och så kommer räkningen i posten efter några månader, gäller även utländska bilister.
I Norge är det förbjudet att sätta upp reklamskyltar och flaggor intill vägarna, då man anser att trafikanterna kan störas av detta.
Norge har de dyraste matvarorna i hela Europa, och samtidigt det smalaste sortimentet.
En liter mjölk kostar t.ex. 16 sek och bacon 280 kr/kg.
Norge har höga importavgifter för att skydda sitt jordbruk, upp mot 400 %, därför finns det nästan inte importerad mat.
Det är förbjudet att ta med potatis från Sverige till Norge.
Det finns norskproducerad falukorv i Norge, kostar ca 120 sek per kilo.
IKEAS ”svenska” köttbullar som säljs i Norge är också producerade i Norge pga höga importavgifter.
Norskarna gränshandlar i Sverige för över 12 miljarder varje år pga lägre priser, större sortiment och bättre kvalitet i Sverige än i Norge.
Till Norge får man bara ta med sig 1 liter sprit och max 2 liter öl per person när man kommer från utlandet.
I år har norska tullen tills nu beslagtagit över 130000 liter öl.
Norska tullen beslagtar ca 60 ton kött som försöks smugglas varje år.
På gränsen vid Svinesund har norska tullen monterat upp stora bommar med blinkande lampor som gör att all trafik måste lämna motorvägen för att köra igenom tullstationen.
I Norge måste man vara 16 år för att få vara sexuellt aktiv.
I Norge får man bara ta abort upp till 12:e veckan mot 18:e veckan här i Sverige.
I Norge får du inte lov att veta vilket kön det är på ett foster.
Norge har den minst effektiva sjukhusdriften i Norden och de längsta sjukvårdsköerna.
I Norge är det förbjudet att ha ormar och reptiler som husdjur.
I Norge är det förbjudet att sälja Strepsils halstabletter, det görs en egen svagare variant för Norge som heter ”Repsils”.
I Norge är det inte tillåtet att sälja bittermandel i affärerna.
Drycken ”Red Bull” var intill nyligen förbjuden att sälja i Norge.
I Norge är det förbjudet att ha affärer öppna på söndagar, enda undantaget är blomster/växt-butiker och små matvarubutiker på under 100 m2.
Man kan köpa mellanöl i vanliga affärer i Norge fram till kl 20:00, men då täcker man över ölet med presenningar.
I Norge kostar en burk öl i affären 25-30 sek.
I Norge kostar en pizza ca 200 sek.
I Norge är en ”Big Mac” dyrast i världen.
På MacDonalds i Norge kan man inte få mjölk eller lättöl som dryck i stället för läsk.
Man kan köpa alkohol upp till 22% på norska systembolaget (Vinmonopolet) från man är 18 år. Detta har medfört att man i Norge säljer ”svag-vodka” med 22% alkohol för att ungdomar ska kunna köpa den, kostar 150 kr för ½ liter.
Sprit och vin är generellt dubbelt så dyrt som i Sverige.
Snus och cigarretter är också dubbelt så dyrt som i Sverige, men ändå röker ca 26 % i Norge mot ca 13 % i Sverige.
I Norge får man i en bar inte köpa drinkar med mer än 4 cl sprit i.
I Norge får man inte heller lov att köpa mer än en drink åt gången.
I Norge får man inte köpa alkohol den dagen det är val.
I Norge har man inte ännu infört EU’s nationella ID-kort.
Norge är inte medlem av EU men av EEC (EFTA), och följer därmed alla direktiv från EU, men utan att kunna påverka beslutsprocessen.
I Norge måste man betala ”hästkraftavgift” på alla båtmotorer över 9 hk, avgiften är på ca 200 sek per hästkraft.
I Norge är det förbjudet att använda handhållen mobil i bilen.
I Norge är det förbjudet att använda vattenscooter och snöscooter (undantag snöscooter för yrkesbruk).
I Norge var skateboard förbjudet att inneha, importera och använda i 12 år, från 1978 till 1990.
I Norge blev filmen ”Life of Brian” förbjuden att visa pga blasfemi.
I Norge har man fortfarande censur av TV, film och tidningar.
I Norge måste man fortfarande betala förmögenhetsskatt, den kommunala förmögenhetsskatten börjar redan vid ca 300000 sek.
I Norge har man fortfarande arvsskatt och gåvoskatt.
I Norge ligger skattelistorna ute offentligt elektroniskt så att alla kan gå in och se vad andra tjänar, förmögenhet och betald skatt.
Turister som fiskar i Norge får inte lov att ta med mer än 10 kilo fisk ut av landet.
I Norge får en person som fått mycket fisk inte lov att ge bort fisken utom till sin egen familj.
I Norge måste man äta upp nötter på platsen om man plockar dem i naturen, förbjudet att ta med hem.
I Norge är det, som i Sverige, förbjudet att köpa sex, men för personer bosatta i Norge är det också förbjudet/straffbart att köpa sex utomlands, även i länder där detta är tillåtet.
I Norge är det förbjudet att driva kasino.
Norge har infört en lag som gör att norska bankkort inte kan användas på kasinon och andra platser ute i världen där det förekommer spel. Detta gäller också för mat och hotellkostnader vid spelanläggningar.
Norska turister kan därför inte handla med sina kreditkort i svenska butiker som också sysslar med Lotto och tips.
Om man har bott i Norge mer än 10 år och sedan flyttar, så måste man i alla fall betala skatt till Norge i 3 år, och man kan absolut inte ha kvar en privatbostad där.
I Norge kan man inte äga en bondgård om man inte bor där (kallas för ”boplikt”).
I Norge bestämmer staten priset på lantbruksfastigheter.
I Norge finns något som heter ”odelsrätt”, betyder att det äldsta barnet i en bondefamilj har första rätten till att ärva gården utan att behöva lösa ut de andra syskonen.
I Norge får man bara handla för max 200 kr från utlandet på internet, över det kommer tull och moms och tullbehandlingsavgifter på.
I Norge får man inte sälja fyrverkeriraketer med påmonterad träpinne.
I Norge är det förbjudet att ta med sig fyrverkeri in i landet.
I Norge är det förbjudet att sälja lakritspipor och annat som kan påminna om tobak.
I Norge är det strängt förbjudet med reklam för alkohol, ett norskt bryggeri fick inte lov att ha en bild av ett glas öl på sin egen hemsida.
I Norge blandar producenterna in 5% vatten i köttfärsen.
I Norge kan man bara köpa köttfärs i 400 g förpackningar.
I Norge äter man mest fryst pizza per invånare i hela världen.
I Norge dricker man mest läsk per invånare i hela världen.
I Norge är det förbjudet att övernatta i sin gäststuga (Friggebod)
I Norge finns inte 18 karat guldsmycken att köpa, bara 14 karat.
I Norge finns bokstäverna X och C med i alfabetet men de används inte, i stället för X skriver man ks och i stället för C använder man genomgående S, cykel skrivs sykkel.
I många ord som börjar på V skriver man ett H framför, vit blir då hvit.
I Norge måste ALLA som badar i kommunala simhallar använda badmössa.
WELCOME TO NORWAY:
http://welcometonorway.wordpress.com/