Categories
Blandat

Det djupt ovärdiga i att flyga

Klimathänsyn är rimliga skäl för att undvika att flyga, men bekvämlighet och anständighet väger fanimej tyngre: Att resa med flyg känns som ett hån mot ens mänskliga värdighet.

Det börjar när man ska boka resa.

 • Boka nu! Bara två biljetter kvar till detta pris! (Medan personen som sitter bredvid får upp fler biljetter på samma flygning till lägre pris…)
 • Välj till helt normalt benutrymme: +487 kr
 • Vill du ha din biljett per sms eller e-post? +92 kr
 • Reser du med packning? [Ja, vem fan gör inte det?] + 1.200 kr per väska.

Då ingår ändå inte kostnaden för att ta sig till och från flygplatsen, där du antingen får ta en överprisad taxi eller en buss- eller tåglinje med monopolpriser.

Och restiderna är ju rent bedrägeri för det tillkommer ju alltid:

 • 30–40 minuters resa från start till flygplats
 • 30–60 minuters incheckning och säkerhetskontroll
 • 15–30 minuters väntan vid bagageband
 • 30–40 minuters resa från flygplats till mål
  = totalt 105–160 minuters extra dödtid.

Sedan följer förnedringen i att gå igenom säkerhetskontroll och tvingas traska runt i strumplästen medan säkerhetspersonalen rotar igenom ens necessär och underkläder och konfiskerar ens dricksvatten.

Jag kan inte undgå att misstänka att säkerhetskontrollen tjänar samma syfte som flytvästarna inne i flygplanet: Att ge passagerarna en känsla av trygghet och säkerhet, snarare än att lösa något verkligt säkerhetsproblem.

Därefter slussas man igenom ett shoppingcentrum som ska ge en känsla av flärd och lyx mitt i denna boskapstransport, som för att kompensera för den förnedring säkerhetskontrollen just inneburit. “Du utsattes just för en offentlig förnedring – ska du inte unna dig en flaska överprisad whiskey? Because you’re worth it!”

Dödtiden förväntas man slå ihjäl genom att konsumera dålig mat, dålig alkohol och allsköns annan dålig skit.

Komforten under själva flygturen håller standard som långfärdsbussar på 1990-talet. (Långfärdsbussar i dag kan ju däremot vara riktigt bekväma – de slår flyget: de har skönare, rymligare säten och fungerande wifi inkluderat i biljettpriset, förutom att de liksom tåget också startar och stoppar i staden och erbjuder intressanare utsikt, jämfört med flyg.)

Och när man landat: Mer av samma förnedring innan man tar en överprisad monopoltransfer eller en dyr taxi in till den verkliga destinationen.

Jämför tåg: Du bokar en biljett med förutsebart pris på en webbplats som bemöter dig värdigt, tar dig med reguljär kollektivtrafik till en centralt belägen, lättillgänglig station – som, till skillnad från flygplatsen, rentav kan vara värd ett besök i sig – kliver på ditt tåg, reser bekvämt, kliver av på din slutdestination och kan traska direkt till hotellet.

Då har jag inte ens jämfört flyg och tåg utifrån aspekter som:

 • att arbeta ombord (för oss med portabelt arbete);
 • att resa med barn och barnvagn,
 • att äta och dricka ombord,
 • att gå på muggen ombord,

…som alla faller ut till tågets fördel.

(Det här inlägget bygger på en tråd jag skrev på Mastodon.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *