Categories
Kuba Politik

Bara ännu en diktatur

En handfull vänsterintellektuella (däribland filosofen Michael Walzer) fördömer repressionen på Kuba och liknar Castro vid Stalin i The New York Review of Books:

”We are women and men of the democratic left, united by our commitment to human rights, democratic government, and social justice, in our own nations and around the world. In solidarity with the people of Cuba, we condemn the Cuban state's current repression of independent thinkers and writers, human rights activists and democrats.”

Sent ska vänsterutopisten vakna. Efter 45 år av Castros diktatur är repressionsvågen i våras bara ytterligare ett skäl att döma ut regimen som ”just one more dictatorship, concerned with maintaining its monopoly of power above all else.

Men bättre sent än aldrig. Tänk om en handfull vänsterintellektuella i Sverige kunde göra samma sak.

5 replies on “Bara ännu en diktatur”

Är verkligen Waltzer en vänsterintellektuell? Intellektuell möjligen, men vänster?

Jag har lite svårt att kalla Waltzer, och många andra som kallas eller kallar sig själva ”vänsterintellektuella” i USA för detsamma i en Europeisk (och än mindre svensk) kontext.

Några få vänsterintellektuella (i amerikansk betydelse) snuddar vid svensk socialdemokratis vänsterkant, eller vänsterpartiets högerkant (det vill säga ”vägval vänster”-gänget exempelvis). De allra flesta hamnar dock mer i samma fack som folkpartiet eller, för att ta en ytterligare referensram att förhålla sig till, någonstans mellan New Labours (UK) mittfåra och Lib-Dems (UK).

Naturligtvis haltar jämförelserna något, men om man skulle söka hitta ideologiska riktlinjer i alla dessa grupperingar (enligt political compass-metoden) skulle de röra sig inom dessa fält.

Michael Walzers tal 1998(?) i Frankfurt, där han appellerade till tysknationella stämningar och drog igång en debatt med antisemitiska undertoner, fick Tysklands vänsterintellektuella (värda namnet) att ta avstånd från honom. Däremot applåderades han av socialdemokrater och konservativa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *