Categories
Kuba Politik

Bakom kulisserna på Kuba

Säga vad man vill om Fidel Castro, men välfärdsstaten på Kuba är i alla fall imponerande. Det argumentet har bitit sig fast långt utanför de stenhårda Castro-kramarnas kretsar i Svek och KPML(r). Så kunde till exempel en mer moderat Castro-kramare som Sven Britton försvara regimen på Kuba för något år sedan. Själv kunde jag för ett par år sedan ha svarat: ”Jo, men…” Myten om välfärden på Kuba är stark.

I dag skriver pseudonymen Selman Vallejo i DN om hur den kubanska regimen behandlar sina äldre, ett skakande reportage med bilder av fotografen Luis Alberto Pacheco Mendoza.

Egentligen är det ju inte någon nyhet. Var och en som åker till Kuba kan med egna ögon se utmärglade, tandlösa pensionärer som tigger på gatorna och säljer till och med sina tvålransoner – en halv tvålbit i månaden – för att kunna köpa mat.

Den misären ser förstås också Castro-kramarna när de reser till Kuba, så reportage som Vallejos lär inte öppna deras ögon. De har ju hur som helst inte förälskat sig i det verkliga Kuba, utan i regimens sagovärld. Men bland oss vanliga dödliga, som fortfarande har fotfäste i verkligheten, tar det förstås med förkrossande tydlighet udden av deras starkaste argument.

17 replies on “Bakom kulisserna på Kuba”

Påstår du att en kommunistregim skulle ljuga?

Typiskt liberaler. Jag kan bara citera styrelseledamoten i Vänsterpartiet Eva Björklund, i ett utfall mot illasinnade liberaler:

”Deras problem är att den sanna bilden, inte den blåögda, är att socialistiska Kuba, det enda landet i Latinamerika som helt brutit med den USA-styrda enda vägens politik också är det enda där de fattiga har drägliga levnadsvillkor, där barnen överlever och går i skolan i stället för på gatan, där kvinnorna får utbildning och där arbetslösheten är under 3 procent osv. Skulle denna verklighet bli bekant skulle folk kunna få för sig att det finns andra vägar än privatiseringar, nedskärningar och ökade klyftor.”

<a href=”http://www.elak.svensk-kuba…“>
Hela texten</a>.

Klart att det finns skit och fattigdom på Kuba. Om USA hävde sin blockad som de haft i 40 år så kanske det kunde bli lite bättre. För miljoner fattiga människor i latinamerika finns inga ålderdomshem alls och för miljonerna gatubarn inga skolor och ingen sjukvård alls. Jämför inte Kuba med Sverige. Jämför med andra länder i mellanamerika som El Salvador eller Nicaragu. Då är det ju soklart att Kuba har gjort stora sociala framsteg.Med ekonomisk blockad och invationshot hängande över sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *