Categories
Politik

Taktiksnack

I SVT:s ”Agenda” debatterar partiledarna inför Europaparlamentsvalet och jag får ingen rätsida på hur man ska rösta, om man vill stärka de liberala krafterna i parlamentet. Det finns flera goda skäl att inte rösta på folkpartiet:

  • Under våren har folkpartiet sålt ut det sista av sin liberala själ genom att föreslå östdiskriminering och att avskaffa rätten att överklaga asylärenden.
  • Inte nog med det, folkpartiets MEP:ar Marit Paulsen, Cecilia Malmström och Olle Schmidt slöt upp bakom diskrimineringslinjen, istället för att ansluta sig till kritikerna i riksdagsgruppen. Malmström och Schmidt toppar fortfarande fp-listan.
  • Dessutom tycks partiet ha bytt spår i EU-frågor. Förr var folkpartiet det enda parti som vågade yppa F-ordet, när andra partier hukade för EU-motståndet. Av årets valaffischer att döma är folkpartiets enda valfråga fler poliser som jagar barn.

Men alternativen då? Tja, centern hör ju faktiskt också till ELDR och under våren har partiet träffat förvånansvärt rätt, framför allt när Maud Olofsson anförde motståndet mot övergångsreglerna. Och i fjol U-svängde centern till att bli tokfederalister, som inte bara vill federalisera EU utan också Sverige.

Men partiets lista toppas av EMU-motståndaren Lena Ek och strax därefter kommer Hans Lindqvist, ökänd Nej till EU-tok. En röst på centern kan alltså betyda lite vad som helst.

Å andra sidan, enligt dagens opinionsmätningar ligger centern farligt nära att inte få något mandat alls. En röst på centern skulle alltså kunna ge ELDR-gruppen det tredje svenska mandat folkpartiet hur som helst inte lär fixa.

Men jag är öppen för bättre taktiker. Det verkar ju hur som helst kört att rösta efter övertygelse i år. Se där ett gott skäl för alleuropeiska listor till Europaparlamentet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *