Categories
Politik Tester

Vem tänker i centern?

Så har vi gjort ännu ett åsiktstest. Enligt Aftonbladets väljartest ligger centern (61 procent) närmast mina åsikter. Fast de har fortfarande en bra bit kvar.

Jo, det finns förstås mycket som är galet med centern — som Aftonbladet inte frågar om. Och då syftar jag inte på Bondeförbundets partiprogram från 1933, som Wolodarski dammade av härom veckan i DN.

Vi instämmer med betraktaren Bergh att det är ett slaskargument: Liknande lik har alla partier i sina garderober. Mot folkpartiet (58 procent) väger framför allt att partiet har institutionaliserat rojasismen, så att man inte längre kan avfärda flörten med främlingsfientligheten som tillfällig sinnesförvirring. Dessutom blinkar det betänkligt rött i alla brott och straff-frågor i Aftonbladets test.

Men centerns största problem är partiets provinsiella inställning i allt som rör världen utanför den svenska landsbygden. Tre exempel:

  • Centerpartister tycks vara de enda som fortfarande tror att alliansfriheten betyder mer än ytterligare ett tomt ord i utrikesdeklarationerna.
  • I jordbrukspolitiken hör centern fortfarande till de onda krafterna som inte vill avskaffa CAP.
  • Fredrick Federley har demonstrerat att det räcker att bjuda på en brakmiddag i Beijing för att sätta hans demokratiska kompass ur spel.

Nej, i internationella frågor är centerpartisterna fortfarande kusinen från landet. Men — och här vänder det — kanske är det just centerpartiets bortkommenhet som förklarar varför det omvandlats till ett liberalt parti?

En förbryllad statsvetarkollega frågade: Vem tänker i centern? En spännande fråga, för det är knappast Maud Olofsson eller kommunalråden i Bengtsfors och Tingsryd som har tänkt ut centerns nya profil och kört ekohumanismen till soptippen.

Jag gissar att partiets vilsenhet i storstaden — i alla frågor som inte har med småföretag, dieselskatt och busslinjer på landsbygden — har varit ett tacksamt tomrum att fylla för vem som helst som har något att säga. Om en högertankesmedja vill kränga platt skatt, om kärnkraftslobbyn vill bjuda på Fotbollsgalan eller om Piratbyrån vill säga något klokt om fildelning — då sätter sig centerpartister gärna ned och lyssnar.

Så centerpartister, om ni läser det här och känner att ni skulle vilja uppdatera er politik för den stora världen: Jag berättar gärna vad ni borde tycka. Fast då får ni bjuda mig på middag, istället för tvärtom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *