Categories
Diktaturkramar

Federley smörjer sitt krås i Beijing

Så där ja! Centerns påläggskalv Fredrick Federley bloggar om en trevlig middag med kinesiska kommunistpampar. Nu fattas bara en miljöpartist för att vår tvärpolitiska samling av diktaturkramare ska vara komplett.

Efter att ha läst Fredricks rapporter från sin Kinaresa misstänker jag först att jag kan ha missat något. Kanske vill han inte skriva på sin blogg om alla demokratiaktivister och dissidenter han har träffat, för deras egen säkerhet (han tycks ju säker på att den kinesiska regimen läser hans resereportage).

Men så drar jag mig till minnes en historia om en ungdomsförbundsresa till Kuba för något decennium sedan, där folkpartister och SSU:are ville protestera mot regimen. Cuf-delegaten gick i taket och förklarade att man fick ta seden dit man kom och inte vara oartig mot sina värdar.

Det tycks som att Federley är lika väluppfostrad. Och det är ett av mina viktigaste skäl att inte krama new centern. I utrikespolitiken har de fortfarande en rätt svajig kompass.

Att Federley sedan öppet redovisar att han låter det kinesiska kommunistpartiet smörja hans krås gör honom bara till en obetydligt bättre kålsupare än diktaturkramande vänsterpartister som försöker mörka om det. Eller än de folkpartister, moderater, socialdemokrater och kristdemokrater som också låtit sig förföras av förtryckarna.

Men som sagt, jag kan ha missat något.

6 replies on “Federley smörjer sitt krås i Beijing”

Har du läst det han har skrivit överhuvudtaget?

Läs det igen och även de nya inläggen. Han har skrivit ett antal gånger där europeiska liberaler frågar och påpekar om demokratin i Kina.

Ganska troligt är att han inte har fått röra sig helt fritt i Kina, men jag kan ha fel.

Man får som utlänninng röra sig fritt i Kina utom till vissa gränsområden (och regeringsbyggnader), så han har nog inga problem att ta sig dit han vill.

Välkommen att läsa igen om du missat något. Det tycks mig inte som att ditt inlägg stämmer med verkligheten.

Men du kanske bara inte ville ge en korrekt bild av vad som skedde där nere? Det skulle liksom solka den bild du vill ge, eller?

Öh, Federley, kan du inte hjälpa mig?

Jag har läst igenom dina Kinarapporter och hittar ingenstans de där inläggen om hur du träffar regimkritiker, dissidenter, demokrater och människorättsaktivister – sånt som en god demokratiturist som du brukar göra när du åker till länder som Kina.

Det enda jag hittar är att en namnlös holländare vid någon av alla trevliga bjudningar ska ha nämnt ordet demokrati för de kinesiska värdarna. Det låter som regimkritik av samma sort som Werner sysslade med i DDR-ambassadens bastu.

Nej, istället snubblar jag över inlägg där du visar att du aldrig tackar nej till en gratis middag:

http://federley.blogspot.co

Så bitte, visa mig! Jag letar uppenbarligen på fel ställe.

Måste hålla med om kritiken mot Federly. Var fanns protesterna mot det förnedrande kommunistsystemet? Sa du till de kinesiska värdarna att de är fascister och diktatorer av värsta sort?

Federleys reserapport från Peking var pinsam. Dels för att det framstod som karln aldrig satt foten utanför den egna farstun (med tanke på sättet han upphetsat och imponerat beskrev den mat han bjöds och de motorvägar han färdades på) tillsammans med en total hybris över sin egen viktighet. Västerlänningar skuggas för bövelen inte i Peking – Kina är inte Nordkorea.

Blogspot spärrades i Kina ett par dagar efter att Federley återvänt till Sverige, så jag har inte kunnat läsa huruvida han tror att beror på sitt uppkäftigt regimkritiska bloggande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *