Categories
Diktaturkramar Göteborg pressfrihet

Kinesiska metoder på Ostindiefararen

Nu vill fartygsledningen lägga munkavle på Ostindiefararens besättning, sedan journalisten Fredrik Laurin skrivit ett blogginlägg om den kinesiska diktatur som är målet för resan (via SMRR).

På självaste världspressfrihetsdagen i går kunde Resumé avslöja att den som inte skriver på ett avtal om att inte diskutera politik och religion inte får åka med till Kina. En annan person i besättningen berättar att ledningen vill granska journalisternas mejl till hemmaredaktionerna. Precis som i Kina — tänk vad kulturutbyten är lärorika!

I GP:s webbupplaga hittar vi annars ingenting om censuren på båten som tidningen sponsrar. Men vi noterar i förbifarten, i en av alla dessa redaktionella reklamtexter GP-redaktionen producerar, att statliga Exportrådet sällar sig till de kommunala sponsorerna och pumpar in 20 miljoner kronor för att hålla den underfinansierade båten flytande hela vägen till Kina.

Nu undrar vi bara vad projektets galjonsfigur Göran Johansson tycker om censuren på Ostindiefararen. Som gammal fackaktivist borde han förstås ryta ifrån mot ett så flagrant brott mot besättningens rättigheter.

Uppdatering: Lustigt. Som representant för staten i Exportrådets styrelse sitter Sven-Olof Bodenfors, seniorpartner på reklambyrån Forsman & Bodenfors, som vunnit fina priser för sina reklamkampanjer för Volvo och GP – som båda sponsrar Ostindiefararen. Men Bodenfors är också styrelseledamot i Stampen, som äger Göteborgs-Posten.

“Gör sociogram!”, hojtade Dennis Töllborg på ett Westerståhlseminarium. Dags att lära sig nätverksanalys.

4 replies on “Kinesiska metoder på Ostindiefararen”

130 pers kommer att åka på PR resa när pråmen kommer till Kina. Här blandas hela gratisätargänget från Göteborg-från kommunala politiker till lokala medier. Hur mycket GBG&Co och Göteborgs kommun langar in för att alla skall få sig en fylla i Kina för att undvika att se diktaturens baksida vet ingen.
Kanske inte fel och höra med Informationsdirektören på Göteborgs kommun. Kuriosa i sammanhanget var att denne Direktör mer eller mindre terroriserade VästNytt när galejet i Sydafrika var för några år sedan med Dr Alban bl.a. Han skällde ut redaktionen att inte bevaka och rapportera om Göran Johanssons besök. Redaktionen bad honom att fara och flyga lungt sagt.

Sä går det till i ankebrogs ankdam.

Su en uppmaning till “alla” media i Sverige TIG IHJÄL detta projekt så långt det går.

Göteborgsposten “måste” ju rapportera på grund av sitt sponsringsavtal. Hur trovärdig är den blaskan – inte alls.

Nu finns det frilansare i Shanghai som kommer att göra en annan grej på detta spektakel och hur fint de beter sig på andra sidan jordklotet. Skål och välkommen. Vi är 8 stycken som kommer att granska noga vad pöbeln har för sig.

Skepp o hoj….

Sver till Johan

Det berättar man inte om här – undercoverlösning. GP ??? Även om de skulle betala så skulle nog ingen av dessa komma på tanken att vilja bli publicerad i den tidningen. Den blaskan skall man hålla sig så långt ifrån som möjligt.
Dessutom sponsrar de ju detta skitprojekt – dvs smeker en diktatur medhårs indirekt.

MVH

Anders Andarve

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *