Categories
Berlin

Inget jubel här

För den som händelsevis hittar hit via GP passar vi på att rätta en felaktig uppgift: Det var förstås till rikskanslerpalatset på Wilhelmstraße 77 som den jublande folkmassan drog på kvällen den 1 augusti 1914, sedan Tyskland förklarat Ryssland krig.

Rikskansler Theobald von Bethmann-Hollweg kom ut och höll tal till massan och förklarade att “tvingas svärdet i vår hand kommer vi att dra i fält med gott samvete och i visshet om att vi inte ville kriget. […] Låt era hjärtan slå för Gud, och era nävar på fienden.” Varpå folket jublande drog vidare.

Två dagar senare förklarar Tyskland även Frankrike krig. Den 4 augusti surfar kejsar Wilhelm II vidare på den nationella krigsyran i sitt trontal: “Ich kenne keine Partei mehr, ich kenne nur Deutsche!“. Varpå riksdagen unisont — till och med Karl Liebknecht vek sig för partipiskan — beviljar krigskrediterna enligt mottot “inåt borgfred, utåt erövringskrig”.

Som vi vet gick kriget inget vidare och jublet lade sig snart. Men år 1918 — på den tyska historiens mest ödesdigra datum; den 9 november — avgår kejsaren och socialdemokraten Philipp Scheidemann utropar den första tyska republiken. Från ett fönster i riksdagshuset.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *