Categories
Dawit och Eritrea

Svenskan och faktakollen

SvD:s Afrikakorre Ola Säll gjorde en en analys av pressfriheten i Eritrea i går. Fint, men vi kan inte avstå från att påpeka en del flagranta faktafel.

  • Tio journalister, däribland den svenske medborgaren Dawit Isaak, arresterades i september 2001, inte 13.
  • Även om 15-gruppen av reformsinnade tidigare toppolitiker fått sitt namn efter sitt antal, greps bara elva av dem i september 2001. Adhanom Ghebremariam, Mesfin Hagos och Haile Menkerios undgick arrestering eftersom de befann sig i USA, och Mohammed Berhan Blata hade redan brutit med 15-gruppen.
  • Dawit Isaak föddes den 27 oktober 1964 och är således 41 år, inte 40, som SvD har hävdat sedan i lördags.

Petitesser, kanske. Men sina missar till trots överträffar Svenskan i alla fall inte P1 Morgon, som i dag på webben skriver att det är oklart om Dawit är frigiven eller ”om han hålls kvar av regeringen i Etiopien.”

Jag passar på att rekommendera Dawit och friheten för den som vill veta mer om Dawit Isaaks öde och den beklämmande utvecklingen i – märk väl – Eritrea.

2 replies on “Svenskan och faktakollen”

Men trots P1:s (web-editerares) fel, tycker jag att statsvetaren Mussie Ephrem i inslaget har bra synpunkter på den svenska tysta diplomatin!

”lika verkningslös som … regndans”
Om det bara vore för psykologin, så kan kanske nåt så banalt som hur ineffektivt gullande är mot olydiga barn är – eller, motsatt, effektiviteten i ”den hårdare diplomatins” Nauthy Corner i doku-barnuppfostrarserien Supernanny – vara tillräckliga reflexioner för de svenska diplomaternas sunda förnuft?

Och – kan man väl undra – om Isaac hetat Johansson, hade vi fortsatt att ryggdunka och skåla istället för att inte vara påstridiga med kritik, genomföra sanktioner med mera?

Den passivitet som svenska regeringen visat i många år är väl ett exempel på ett så dåligt omdöme att inte heller svensken i gemen bör känna sig helt bekväm?

Johan – pröva att skicka ett mail till SVD! Jag gjorde det för några veckor sedan och det resulterade i en rättelse! I detta fallet gällde det storleken på vattenflödet i Göta älv, vilken som alla vet är knappt tusen kubik i sekunden. ;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *