Categories
Dawit och Eritrea mänskliga rättigheter pressfrihet

Fem år senare sitter Eritreas opposition fortfarande bakom galler

I dag är det fem år sedan Eritreas president Isaias Afeworki inledde sitt tillslag mot oppositionen och de oberoende medierna. I fem år har elva av regimkritikerna i 15-gruppen och tio journalister i den fria pressen — bland dem Dawit Isaak — suttit i fängelse utan vare sig åtal eller rättegång.

Sedan tillslaget mot reformrörelsen i september 2001 har situationen i Eritrea dessutom bara förvärrats. De flesta av Eritreas tusentals politiska fångar hålls fängslade incommunicado i hemliga fängelser, utan att få meddela sig med omvärlden.
Som vi tidigare berättat tros minst nio av de politiska fångarna ha avlidit i fängelset.

Särskilt har regeringen trappat upp förföljelsen av religiösa grupper, kristna som muslimska — förmodligen för att de utgör ett sista fragment av ett civilt samhälle som kan utmana statens totala makt- och informationsmonopol. Drygt 2 000 personer hålls fängslade för sin religiösa övertygelses skull.

Amnesty International uppmärksammar den ödesdigra dagen på sin webbplats. Reportrar utan gränser kallar 18-23 september 2001 för “en svart vecka i Afrikas pressfrihetshistoria” och CPJ uppmanar Eritrea att släppa de fängslade journalisterna. Europeiska unionen kräver att Eritrea släpper de politiska fångarna och uppmanar regeringen att avslöja var och hur de hålls fängslade.

På lördag 23 september är det exakt fem år sedan tre civilklädda poliser knackade på hemma hos Dawit Isaak i hans hem i Asmara, Eritrea. Dawit Isaak, författare, dramatiker och journalist till yrket, är i dag den ende svenske medborgare som Amnesty International adopterat som samvetsfånge.

Därför arrangerar stödkommittén Frige Dawit Isaak en manifestation för Dawit i hans hemstad Göteborg på årsdagen för hans fängslande. Mer om det senare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *