Categories
Politik Popkultur

Ja, du har redan betalat

Antipiratmaffian tycks ju haft som strategi att sätta dit folk som fildelat svenska filmer. Nog tycker folk mer synd om stackars svenska filmskapare än om Hollywood-industrin? Well, kanske inte: Vi behöver ju inte hålla Hollywood under armarna.

SvD har undersökt hur mycket svenska filmer subventioneras via förhandsstöd (via Dennis):

När den svenska filmen Doxa hade biopremiär förra året fick besökarna betala 85 kronor per biljett. Men i själva verket hade filmen Sveriges dyraste biljettpris. Räknar man in de pengar Doxa fick i förhandsstöd från staten kostade varje biljett hela 3 451 kronor.

Och då har Svenskan ändå bara räknat förhandsstödet från staten. Lägg till pengar från EU, kommuner, landsting, Ams och så vidare och biljettpriset blir betydligt högre, som vi skrivit om tidigare.

Kom ihåg det nästa gång någon säger att fildelning hotar svensk film och gör att filmfolket inte kan leva på sitt skapande. De lever inte på sitt skapande, utan på oss hederliga jobbare, på frukterna av vårt arbete (sa den statsanställde forskarstudenten med glimt i ögat).

Och om jag vore till exempel Daniel Fridell, regissör till megafloppen Blodsbröder, som 337 stackare betalade för att se innan filmen plockades ned, skulle jag nog vara glad om någon brydde sig om att fildela den. Eller kanske inte, förresten.

2 replies on “Ja, du har redan betalat”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *