Categories
Dawit och Eritrea

Ali Abdu, desinformationsminister

Än tycks det alltså dröja innan Eritrea släpper Dawit Isaak. Han är inte alls fri, om man får tro informationsministern Ali Abdu. Men det bör man nog inte göra.

Dawit Isaak har inte alls släppts utan ska bara ska få läkarvård innan han återgår till fängelset, säger Ali Abdu till AFP. Sveriges ambassadör Bengt Sparre avfärdar uppgifterna till DN.

Jag tror att man ska ta informationsministerns uttalande med en näve salt. Minns Ali Abdus utspel i medierna efter massakern i Adi Abeto för ett år sedan:

Mer än 20 ungdomar dödades och över 100 skadades när fängelsevakter öppnade eld efter upplopp i fängelset i Adi Abeto, en centralpunkt i Eritreas fängelsesystem. Till Reuter förnekade informationsminister Ali Abdu först blankt att en massaker skulle ha ägt rum:

”It is not only false, it is a smear campaign. There was no incident. It is totally basesless. These allegations are made by agents of the Ethiopian regime.”

Men till AFP säger samme minister senare, enligt BBC News, att antalet döda har överdrivits:

”I can't say there were no incidents, but to say that some 20 people had died is totally exaggerated.”

Jag tror att vi bara här ser exempel på diktaturens nyspråk: Krig är fred. De som verkar för ett fredligt, demokratiskt Eritrea kallas landsförrädare och fiendeagenter. Och informationsminister kallar man den regeringsmedlem som har till uppgift att sprida propaganda, motstridiga budskap och desinformation.

3 replies on “Ali Abdu, desinformationsminister”

Nej, han är inte tillbaka i fängelse. Den artikel du länkar har en missvisande rubrik.

Och jag tror, precis som Leif Öbrink, att det här mer handlar om att Eritreas regering vill positionera sig. De har insett att Dawit är ett trumfkort som de kan använda för att vinna fördelar. Samtidigt har de förstås inget att vinna på att bura in honom igen – men en hel del att förlora.

Men vi ska inte ropa hej. Kampen fortsätter.

Man blir så förbannad på folk som sitter och styr landet. Kan inte någon hjälte kära halsen av deras president. Det skulle gyna befolkningen att få en ny president som tänker på folket ,inte bara på sig själv och sin egen omgivning. Det är väldigt sumtsiga och egostiska ledare som styr landet. Jag älskar Eritrea som land och dess fina civila människor. Jag önskar att usa gick och kaputilerade så att man kunde få på nytt fött Eritrea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *