Categories
Dawit och Eritrea pressfrihet

Dawits kolleger i Sverige

Journalisten Simret Seyoum, en av Dawit Isaaks fänglsade kolleger från tidningen Setit, har nu kommit till Sverige som flykting. Det rapporterar Admas in exile, journalisten Khaled Abdus nya blogg.

Simret Seyoum var redaktör på Eritreas största tidning Setit, där också den svenske medborgaren Dawit Isaak arbetade. Simret Seyoum lyckades undvika att bli gripen när regeringen stängde den fria pressen i september 2001, men när han försökte fly till Sudan i januari 2002 arresterades han vid gränsen. Ett år senare släpptes han, men tvingades istället göra militärtjänst. Efter att ha lyckats fly till Sudan fick Simret Seyoum flyktingstatus av Sverige.

Nu har han alltså landat här, enligt Admas in exile. Förutom Aklilu Solomon, som släpptes i vintras efter 18 månader i en plåtcontainer, är Simret Seyoum så vitt jag vet den ende av de fängslade journalisterna som tagit sig ur Eritreas fängelser.

Den nyblivne bloggaren Khaled Abdu förtjänar för övrigt ett eget kapitel. Han var chefredaktör för tidningen Admas som han var med om att starta 1999, men tvingades fly från Eritrea redan före tillslaget mot den fria pressen i september 2001. Via exil i Sudan och Saudiarabien hamnade Khaled i Sverige sommaren 2003. Här mobiliserade han sina asylsökande landsmän i organisationen AEASS, som efter ett makalöst lobbyarbete lyckades få svenska myndigheter att ändra sin praxis att rutinmässigt avvisa eritreanska flyktingar.

År 2003 fick Khaled Abdu Human Rights Watchs pressfrihetspris The Hellman-Hammett Grant. Bland övriga pristagare det året fanns Setits grundare Aaron Berhane, som lever i exil i Kanada, och en av Sydostasiens främsta dissidenter, Dr. Chee Soon Juan från Singapore.

Khaled Abdu bor numera i Jönköping och härom dagen intervjuades han i Jönköpings-Posten (tyvärr inte på nätet). Jag är övertygad om att vi kommer att få se mer av Khaled, så lägg Admas in exile på bloggrullen redan nu.

2 replies on “Dawits kolleger i Sverige”

Samma år som Khaled Abdu, Aaron Berhane och Chee Soon Juan fick även den kinesiske journalisten och dissidenten Liu Binyan
priset. PÅ svenska deltar han bland annat i antologin ”Berätta för världen” om protesterna och förtrycket på Himmelska fridens torg våren 1989.

http://www.bibliotek.se/ses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *