Categories
Dawit och Eritrea

Eritreansk journalist frisläppt

Efter nästan 18 månader i en container i Adi Abeto-fängelset har journalisten Aklilu Solomon släppts, rapporterar CPJ. Aklilu arresterades i juli 2003 sedan den USA-baserade radiostationen Voice of America sänt hans reportage om det folkliga missnöjet med förlusterna i kriget mot Etiopien. Enligt regeringen sörjer de eritreanska familjerna inte sina döda, utan firar de fallna som martyrer.

Regeringen påstår att Aklilu Solomon blev inkallad för att fullgöra sin militärtjänst, trots att han hade fått frisedel av medicinska skäl. Han varken åtalades eller dömdes för något brott.

Aklilu släpptes den 31 december 2004 och journalisten Simret Seyoum släpptes i januari 2003. Men 16 journalister sitter fortfarande kvar i Eritreas fängelser, de flesta sedan tillslaget mot den fria pressen i september 2001. En av dem är den svenske medborgaren Dawit Isaak.

Uppdatering: Aklilu Solomon är kanske inte så fri trots allt. Uppgifterna från VOA och RUG går isär, enligt Allafrica.com:

”A VOA spokesman said Solomon was ’released in December and is today at his home in Asmara’ in ’reasonably good’ health. But a local source told Reporters Without Borders he was still in the western town of Agordat, ’perhaps for a debriefing, or to receive military training or reeducation.’ The same source said he was hospitalized several times while in prison because of malaria or tuberculosis attacks. Eritrean political prisoners are not automatically sent home after release because they may have to do military service.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *