Categories
Dawit och Eritrea

Nio samvetsfångar dog i Eritreas fängelser

Nio samvetsfångar har dött i eritreanskt fängelse, rapporterar Voice of Eritrean People i Göteborg. Informationen kommer från eritreanska säkerhetsmän och fängelsevakter som lyckats fly till Etiopien.

Fem av dem som rapporteras avlidna hör till den så kallade 15-gruppen (G15), femton höga politiker som i en serie brev till Eritreas president vintern 2001 krävde demokratiska reformer och att det förödande kriget mot Etiopien 1998-2000 skulle utredas grundligt. I maj 2001 publicerades brevväxlingen på flera webbsajer och tände en livlig debatt i huvudstaden Asmara.

Men den 18 september 2001 beordrade president Isaias Afeworki att arrestera de elva politiker i 15-gruppen som fortfarande fanns i landet och inte gjort avbön. Samtliga har adopterats som samvetsfångar av Amnesty International.

De som ska ha avlidit i fängelset är:

  • Mahmoud Sherifo, utrikesminister 1993-1994, medlem av PFDJ:s centralkommitté, avled 6 juni 2003.
  • Astier Feshatsion, från Eritreanska kvinnoförbundet, avled 13 juni 2003. Enligt Amnesty International led Astier Feshatsion av magsår.
  • Ogbe Abrha, general, tidigare arméchef, avled 13 juli 2002. Ogbe Abrha led av astma och det har tidigare förekommit rykten om att han skulle ha dött i fängelse.
  • Salih Kekia, tidigare transportminister, avled 9 juli 2003.
  • Tesfa Girgis, fd kommunchef, avled 14 mars 2004 (som dock inte tycks ha varit en av dem som ursprungligen skrev under brevet till presidenten).

Bland de avlidna finns också fyra journalister. I samband med att regimen slog till mot reformivrarna i 15-gruppen fängslades också tio journalister och alla fria medier stängdes. Sedan dess har ytterligare journalister fängslats och Eritrea hör i dag till de länder som håller flest journalister i fängelse.

Tyvärr saknar vi ännu fadersnamnen för tre av de fyra journalisterna:

  • Yosef, 13 juni 2003.
  • Sahle, januari 2005.
  • Said, mars 2005.
  • Medhanie Tewolde, februari 2006

Uppgifterna om de avlidna fångarna gör att vi måste frukta för alla andra eritreanska samvetsfångars liv.

Även den svenske medborgaren Dawit Isaak, som fängslades i samband med tillslaget mot pressen, har tidigare rapporterats ha varit allvarligt sjuk. I april 2002 ska Dawit enligt den amerikanska pressorganisationen Committee to Protect Journalists ha vårdats på sjukhus för tortyrskador. I samband med att han släpptes ur fängelset ett par dagar i november 2005 berättade han för vänner och familj i Göteborg att han led av högt blodtryck.

I dag saknas tillförlitliga uppgifter om hans hälsa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *