Categories
Dawit och Eritrea mänskliga rättigheter

Joshua dog i fängelset

Enligt trovärdiga källor ska den fängslade eritreanske journalisten och dramatikern Fessehaye “Joshua” Yohannes ha avlidit. Fessehaye Yohannes arbetade tillsammans med den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak och båda har suttit fängslade i över fem år utan rättegång.

Fessehaye ”Joshua” YohannesEPLF-veteranen Fessehaye “Joshua” Yohannes, 49 år, är journalist, poet och dramatiker. Liksom Dawit Isaak anslöt han sig i slutet av november 1997 till Eritreas största tidning Setit genom att bli delägare. Och precis som Dawit Isaak fängslades Fessehaye Yohannes när president Isaias Afeworki slog till mot den fria pressen och reformrörelsen i september 2001. Sedan dess har de och deras kollegor varken åtalats eller dömts för några brott.

I höstas kom rapporter om att Fessehaye Yohannes hålls fängslad i cell nummer 18 i Eiraeiro-fängelset, en hemlig anläggning norr om Asmara. Tidigare ska han ha hållits fängslad i Dongolo-fängelset i södra delen av landet, i en underjordisk cell på 1,5 meter i kvadrat, upplyst av en glödlampa som aldrig stängdes av.

En av Fessehaye Yohannes vänner, som ska ha suttit fängslad med med honom och nu befinner sig i exil, har berättat att Fessehaye utsatts för olika slags tortyr och bland annat fått sina fingernaglar utdragna.

I augusti kom trovärdiga rapporter om att nio samvetsfångar skulle ha dött i Eiraeiro sedan de fängslades 2001. Fem av de avlidna hörde till regimkritikerna i den så kallade 15-gruppen, däribland Eritreas förra utrikesminister Mahmoud Sherifo. Minst tre uppges vara journalister, och medan rapporten från Eiraeiro endast uppgav deras förnamn identifierar källor till CPJ dem som Yusuf Mohamed Ali från tidningen Tsigenay, Medhanie Haile från Keste Debena och Said Abdelkader från Admas.

Tyvärr tycks de alltså inte vara de enda samvetsfångar som fått sätta livet till i Eritreas hemliga fängelser. Uppgifterna om Fessehaye Yohannes död har ännu varken bekräftats, motbevisats eller kommenterats av Eritreas regering.

2 replies on “Joshua dog i fängelset”

L’image “http://zete9.asmarino.com/cartoon/JailHouse.jpg” ne peut être affichée car elle contient des erreurs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *