Categories
Dawit och Eritrea Politik pressfrihet

Amerikanskt journalistpris till Dawit Isaak

Goda nyheter från USA: National Association of Black Journalists tilldelar Dawit Isaak och nio andra fängslade journalister i Eritrea Percy Qoboza-priset.

Priset går till tio fängslade eritreanska journalister: Dawit Isaak, Yusuf Mohamed Ali, Mattewos Habteab, Dawit Habtemichael, Medhanie Haile, Temesgen Gebreyesus, Emanual Asrat, Fessehaye Yohannes, Said Abdulkader och Seyoum Tsehaye.

Samtliga fängslades 2001, när den eritreanska regeringen fängslade ledande regimkritiker och journalister och stängde all fri press.

I ett pressmeddelande motiverar NABJ priset så här:

“As the nation’s journalists of color convene this summer, we must call attention to the impunities against the press practiced by the Eritrean government,” said NABJ President Barbara Ciara. “We join with the Society (sic) to Protect Journalists and Reporters Without Borders in calling for their release. It is our hope that the award will bring wider attention to the issue of journalistic freedom around the world.”

Så här beskriver NABJ Percy Qoboza-priset:

The Percy Qoboza Award is given to foreign journalists who have done extraordinary work while overcoming tremendous obstacles that contribute to the enrichment, understanding or advancement of people or issues in the African diaspora.

It is named for writer, columnist and editor Percy Qoboza, an outspoken critic of the early apartheid government of South Africa. He was jailed and exiled to the United States for editorials that spoke against the then separatist government.

En av de prisbelönta journalisterna, Fessehaye Yohannes, kollega till Dawit Isaak på tidningen Setit, ska ha avlidit 11 januari 2007 i ett hemligt fängelse till följd av tortyrskador. Fessehaye Yohannes ska ha hållits fängslad i det hemliga fängelset Eiraeiro, där också minst nio andra samvetsfångar ska ha dött till följd av tortyr och umbäranden i fängelset.

Bland dem som befaras ha dött i fångenskapen finns ytterligare tre av de prisbelönta journalisterna: Medhanie Haile, assistent till redaktören för tidningen Keste Debena, Yusuf Mohamed Ali, chefredaktör för tidningen Tsigenay och Said Abdulkader, chefredaktör för Admas. Uppgifterna har inte bekräftats av den eritreanska regeringen.

I vintras tilldelades dramatikerna Dawit Isaak och Fessehaye Yohannes tillsammans norska Dramatikerförbundets solidaritetspris. Tidigare har Dawit Isaak under sin fångenskap tilldelats Publicistklubbens yttrande- och tryckfrihetspris till Anna Politkovskajas minne, svenska Reportrar utan gränsers Pressfrihetspris och Örebro läns journalistdistrikts internationella pris. Han har också nominerats till Årets journalist av internationella Reportrar utan gränser och till den brittiska yttrandefrihetstidskriften Index on Censorships pris till Hugo Youngs minne.

Prisutdelningarna är ett sätt att uppmärksamma Dawit Isaaks och de andra fängslade journalisternas öde och sätta fokus på förtrycket i Eritrea.

Redan innan han fängslades i september 2001 var dock Dawit Isaak prisbelönt för sitt författarskap. För versdramat Bana, som gavs ut i Sverige 1988, vann han tre år i rad priser vid den eritreanska kulturfestivalen i Bologna, Italien.

Percy Qoboza-priset delas ut vid NABJ:s kongress i Chicago, 23-27 juli 2008. NABJ beskriver sig som USA:s största organisation för färgade journalister:

“An advocacy group established in 1975 in Washington, D.C., NABJ is the largest organization of journalists of color in the nation, with nearly 4,000 members, and provides educational, career development and support to black journalists worldwide.”

One reply on “Amerikanskt journalistpris till Dawit Isaak”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *