Categories
Dawit och Eritrea pressfrihet

Dawit Isaak nominerad till årets journalist

När franska Reportrar utan gränser utser årets journalist finns Dawit Isaak bland de nominerade. Priset kommer att delas ut på tisdag i Paris.

En internationell jury har utsett tre kandidater i kategorin Årets journalist: jämte Dawit Isaak U Win Tin från Burma och Hollman Felipe Morris från Colombia. Priset går till en journalist “som i sin yrkesverksamhet, sina ställningstaganden eller sin attityd demonstrerat sin hängivenhet till informationsfriheten”, skriver RSF.

I kategorin medier är kandidaterna radiostationen Democratic Voice of Burma, dagstidningen Uthayan i Sri Lanka, den libanesiska dagstidningen An-Nahar och den ryska tidningen Novaja Gazeta.

Fyra kandidater har också nominerats i klassen cyberdissident: Habib Saleh från Syrien, Yang Zili från Kina och Guillermo Farinas Hernandez från Kuba.

Till årets försvarare av pressfriheten nominerar Reportrar utan gränser Centret för journalistik och offentlig etik i Mexiko, Tadjigoul Begmedova, Internationella Helsingforskommitténs ordförande i Turkmenistan, föreningen Journalists in Danger i Kongo-Kinshasa samt syriern Anouar Al Bounni, jurist och människorättsaktivist. Mer information om prisutdelningen finns på Reportrar utan gränsers hemsida.

Prisutdelningarna är ett viktigt sätt att uppmärksamma Dawit Isaaks öde och förtrycket i Eritrea. I mars 2005 nominerades Dawit Isaak till den brittiska yttrandefrihetstidskriften Index on Censorships pris till Hugo Youngs minne. I december 2004 fick hans familj i hans ställe motta Örebro läns journalistdistrikts internationella pris. År 2003 gav svenska Reportrar utan gränser Dawit Isaak Pressfrihetspriset, “för att han valde att skriva fritt och uppmuntrade andra att göra det och för det förlorade sin frihet.”

Redan innan han fängslades i september 2001 var dock Dawit Isaak prisbelönt för sitt skrivande. För versdramat Bana, som gavs ut i Sverige 1988, vann han tre år i rad priser vid den eritreanska kulturfestivalen i Bologna, Italien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *