Categories
Statsveteri

Som-effekten

Via Crooked Timber hittar jag en bok som borde få en och annan kollega att kallsvettas: Sarah Igos The Averaged American: Surveys, Citizens, and the Making of a Mass Public.

Igo argues that modern surveys, from the Middletown studies to the Gallup Poll and the Kinsey Reports, projected new visions of the nation: authoritative accounts of majorities and minorities, the mainstream and the marginal. They also infiltrated the lives of those who opened their doors to pollsters, or measured their habits and beliefs against statistics culled from strangers. Survey data underwrote categories as abstract as “the average American” and as intimate as the sexual self.

With a bold and sophisticated analysis, Igo demonstrates the power of scientific surveys to shape Americans’ sense of themselves as individuals, members of communities, and citizens of a nation. Tracing how ordinary people argued about and adapted to a public awash in aggregate data, she reveals how survey techniques and findings became the vocabulary of mass society—and essential to understanding who we, as modern Americans, think we are.

Snacka om observatörseffekt. På samma sätt torde vi göteborgska statsvetare, efter femtio år av valundersökningar och tjugo år av Som-dito, ha gett ett avgörande bidrag för att disciplinera svensken till att förstå sig själv som en samhällsvetenskaplig analysenhet.

Ah, hemska tanke: Homo holmbergiensis blir ett Frankensteins monster som vänder sig mot sin skapare…

4 replies on “Som-effekten”

Kul att höra att allmänheten börjat underbygga sina – i övrigt anekdotiska – resonemang med fakta byggd på empirisk forskning!

Detta visar verkligen att den amerikanska samhällsvetenskapen har lyckats väl med tredje uppgiften.

Men du kanske vill att vi ska gå tillbaks till tiden då människor näöjde sig med sina egna gissningar om vad folket tycker och tänker? Lite som dagens journalister som tycker det är roligare och enklare (även om de maskerar det i termer av “djupare” och mer “nyanserat”) att tycka till i krönikor och blogginlägg istället för att försöka tillgodogöra sig opinionsforskningens insikter! Eller?

/Andrej

Ojoj,

bör absolut läsas. Låter mycket spännande.

Just nu finns det inom ekonomiska sociologin mycket arbete som pågår kring hur ékonomin “hålls samman” av vår tilltro till nationalekonomins förmodade naturlagar; hur “the economy” och “economics” ömsesidigt konstituterar varandra. Bruno Latours kompis Michel Callon brukar därför tala om att vi skall studera econom(y)ics.

Visste inte att dock inte att samma tankar finns inom statsvetenskapen… eller är Igo sociolog?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *