Categories
Dawit och Eritrea

Dawit Isaak får norskt yttrandefrihetspris

Norska Författarföreningen tilldelar sitt yttrandefrihetspris till den svensk-eritreanske författaren och journalisten Dawit Isaak, som sedan 2001 sitter fängslad i Eritrea.

“Vi önskar att världen inte ska glömma honom. Att vår del av världen måste fortsätta att se honom”, säger Anne Oterholm, ordförande i Den norske Forfatterforeningen till NRK.no.

Priset ska varje år tilldelas en norsk eller utländsk författare som har utmärkt sig i arbetet för yttrandefrihet och tolerans i vidaste mening, skriver Forfatterforeningen på sin webbplats. Tidigare prisvinnare är bland andra den ryska journalisten Anna Politkovskaja, som mördades 2006, den israeliske författaren Amos Oz, Nobelpristagaren Wole Soyinka från Nigeria, den turkiske författaren Yaser Kemal och den kubanske skribenten Normando Gonzales Hernandez.

“Han har varit kritisk till regimen i Eritrea, och det har han fått betala för och sitter fängslad för. Vi vet inte hur det går med honom nu, vi vet inte hur hans hälsotillstånd är. Men vi vet att han har varit ute ur fängelset och inlagd på sjukhus. Vi räknar med att det inte står så bra till med honom”, säger Oterholm till NRK.

Priset är på 200 000 norska kronor och delas ut 14 mars.

Under sin fångenskap har Dawit Isaak tidigare mottagit ett flertal priser och utmärkelser:

Som vi skrivit tidigare:

Prisutdelningarna är ett sätt att uppmärksamma Dawit Isaaks och de andra fängslade journalisternas öde och sätta fokus på förtrycket i Eritrea.

Redan innan han fängslades i september 2001 var dock Dawit Isaak prisbelönt för sitt författarskap. För versdramat Bana, som gavs ut i Sverige 1988, vann han tre år i rad priser vid den eritreanska kulturfestivalen i Bologna, Italien.

2 replies on “Dawit Isaak får norskt yttrandefrihetspris”

Det är nu ett och ett halvt år sedan du skrev om Dawit senast. Det finns saker att säga denna vecka. Man behöver inte alltid säga något nytt. Man kan upprepa sådant som sades för länge sedan också. Det är nämligen många som glömt det.
Erik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *