Categories
Dawit och Eritrea

Dawit Isaak förd till sjukhus

Vi fick just veta att Dawit Isaak, den svensk-eritreanske journalisten och författaren som sedan 2001 sitter fängslad i Eritrea, ska ha flyttats till sjukhus.

Eritrea Watch for Human Rights and Democracy rapporterar att Dawit för tre veckor sedan ska ha flyttats från fängelset till ett sjukhus:

“Den 11 januari ska Dawit Isaak ha flyttats från fängelset i Dongolo (ca 7 mil utanför Asmara) till Asmara. Han befinner sig på ett sjukhus som tillhör det eritreanska flygvapnet. Under sin vistelse bevakas han mycket hårt. Dawit har endast kontakt med en läkare. Ingen annan sjukhuspersonal får träffa honom. Inga anhöriga har heller tillåtelse att besöka honom.”

Uppgifterna har bekräftats av oberoende källor i Eritrea.

Samma webbsajt rapporterar också att Dawit Isaak och 112 andra politiska fångar i 13 december 2008 ska ha flyttats till ett speciellt fängelse i staden Imbatkala på order av president Isaias Afeworki.

“Ansvarig för detta var överste Tesfaldet Habteselasie. Fängelset är känt för att vara ett av de hårdaste i hela Eritrea. Bland dem som förflyttades finns två högt uppsatta inom flygvapnet och fd gerilla soldaten  Aster Yohannes. Hon är gift med Petros Solomon som var fiskeriminister och en av 15-gruppen.

Transporten av fångarna skedde nattetid med hjälp fyra bussar, som hade gardiner, för att ingen skulle upptäcka vilka som var i bussarna. Transporten leddes även av militär eskort.”

Den svensk-eritreanske författaren och journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea sedan 23 september 2001. Dawit har tidigare rapporterats ha varit allvarligt sjuk. I april 2002 ska Dawit enligt den amerikanska pressorganisationen Committee to Protect Journalists ha vårdats på sjukhus för tortyrskador. I samband med att han släpptes ur fängelset ett par dagar i november 2005 berättade han för vänner och familj i Göteborg att han led av högt blodtryck.

Dawit Isaak, författare, dramatiker och journalist till yrket, är i dag den ende svenske medborgare som Amnesty International adopterat som samvetsfånge.

Leif Öbrink, ordförande i stödkommittén och Dawit Isaaks bror Esayas Isaak kommer, med anledning av de här uppgifterna, att medverka i Adaktusson i kväll.

10 replies on “Dawit Isaak förd till sjukhus”

Nån som vet hur läget är med Cecilia Wigströms (FP) motion till riksdagen 2008/09:U201? Den lämnades in i oktober, tror jag. Har det blivit något resultat av den?

@Björn: Jag tror inte det här är rätt tillfälle för ironiska lustigheter.

Det finns gott om länder som profiterar på konflikterna på Afrikas horn genom att dumpa sina vapen där. Ryssland, som byggde upp en marknad för sovjetisk militärteknologi redan under Dergen, fortsätter att sälja vapen till båda sidor.

Ett problem är förstås att Sverige i mer än ett halvsekel har lierat sig med de regimer som har styrt i Addis Abeba, oavsett politisk inriktning. Etiopien har varit ett av Sveriges viktigaste biståndsländer. Det är förstås lika fel att stödja en odemokratisk regim i Etiopien som i Eritrea — både i princip och eftersom det gör att Eritrea kan avfärda Sveriges krav på att Dawit Isaak ska släppas.

Ibland säger regeringen i Eritrea och dess anhängare att man inte kan släppa Dawit Isaak och alla andra tusentals politiska fångar förrän gränskonflikten med Etiopien har lösts. Det är förstås precis tvärtom: Gränskonflikten kommer aldrig att kunna lösas så länge odemokratiska och maktfullkomliga presidenter sitter vid makten i Etiopien, Eritrea och deras grannländer. De har alla alldeles för mycket att tjäna på att kunna upprätthålla ett ständigt yttre hot, och använder det som en förevändning för att inte göra något åt sina befolkningars lidanden.

Och kom ihåg: De reformistiska politikerna i 15-gruppen krävde bland annat att det katastrofala gränskriget mot Etiopien 1998-2000 skulle utvärderas, och journalisterna i den fria pressen skrev om deras krav. Regeringen fängslade dem alla 2001, vilket visar att regeringen inte har något intresse av att lösa gränskonflikten, eller ens att låta folk tala om den.

Fråga 2008/09:587 Frigivande av Dawit Isaak

av Cecilia Wigström i Göteborg (fp)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

I över sju år har nu den svenske journalisten Dawit Isaak suttit fängslad i Eritrea utan rättegång. Det finns uppgifter som säger att Isaaks hälsotillstånd nu har försämrats och att han har tagits in på sjukhus. Vi vet att förhållandena för fångar i Eritreas fängelser är mycket dåliga och att tortyr förekommer.

Regeringen har nu skickat ambassadör Fredrik Schiller till Eritrea för att verka för en frigivning men Dawit Isaaks hälsotillstånd är nu så allvarligt att detta inte är nog. Vi måste lyfta frågan till ministernivå för att visa att Sverige inte accepterar att en svensk medborgares rättigheter kränks på detta grova sätt.

Är utrikesministern beredd att åka till Eritrea för att verka för att Dawit Isaak, som sitter oskyldigt fängslad, ska släppas fri?

Inkom: 2009-02-09.

Enligt Riksdagskalendern för vecka 8 skall svar lämnas senast på onsdag kl. 12.00.

Hur mycket pengar har du kännat på Dawits Lidande ? (stödkommetten för Dawit Isak. vart går pengarna till?

@Lea: Vi som arbetar för Dawit Isaaks frigivning gör det ideellt på vår fritid. Stödkommitténs stadgar slår fast att de eventuella medel som kommer in (hittills har det rört sig om mindre summor i form av stipendier) oavkortat går till kampanjen och den dag han blir fri ska eventuella kvarvarande medel gå till Dawit Isaak och hans familj.

Jag hoppas det är svar på dina frågor; mer information hittar du här.

Jag har skrivit brev till Eritreas president ang Dawid Isak men ej fått svar. Jag tror jag skall skriva ett till. Troligtvis lever Dawid fortfarande.
Nu måste svenska regeringen göra nått fort.
Bittan

Ta bort alla bistånd till Eritrea med omedelbar verkan. Cark B. nu måste du vissa framfötterna och göra något, åk ner ta ett snack med höjdaren själv tala om att det han gör är inte förenligt med lagar å paragrafer för internationell rätt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *