Categories
Dawit och Eritrea

Dubbel jackpot för Ryssland

Och apropå Sovjets massiva militärbistånd till Mengistu: Dagens Ryssland ställer sig neutralt i konflikten mellan Etiopien och Eritrea. Men inte genom att medla för att få gränsen implementerad, förstås. Nej, istället säljer Moskva vapen till båda sidor.

Efter mer än 40 år av sovjetiskt och ryskt stöd – först till Somalia mot Etiopien, sedan till Etiopien mot Somalia och Eritrea och därefter till Etiopien och Eritrea mot varandra – är Afrikas horn fullt av gamla sovjetiska vapen som behöver servas och rustas upp.

Så i våras besökte Eritreas utrikesminister Ali Said Abdella Moskva och kom överens med sin ryske kollega Sergej Lavrov om ökade vapenleveranser. Dels hjälper Ryssland Eritera att modernisera sitt flygvapen, dels skrev de båda utrikesministrarna under ett avtal om 80 nya antistridsvagnsmissilsystem, enligt Kommersant. Trots en överhängande svältkatastrof tycks Eritrea inte ha några problem att finansiera vapenskramlet mot fienden Etiopien.

Och eftersom ryska federationen fortfarande är Etiopiens största vapenleverantör, så skulle ett nytt krig på Afrikas horn bli en dubbel jackpot för Ryssland. Som i det senaste kriget, när etiopiska Su-27:or dogfajtade eritreanska MiG-29:or – med uthyrda ex-sovjetiska piloter bakom spakarna på båda sidor.

En win-win situation, helt enkelt.

One reply on “Dubbel jackpot för Ryssland”

Ruggigt. Vad mer finns att säga? En god vän till mig var nyligen i Etiopien och spelade in lite från fattiga områden. Det landet borde inte investera i vapen utan i att höja levnadsnivån för de fattiga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *