(Nej, det handlar inte om vikingabråket.) I förra veckan skrev Kuba och Eritrea på ett samarbetsavtal i Havanna, som mest tycks gå ut på att Kuba skickar lärare och läkare till Eritrea. Annat var det på 1970-talet.
Medan kejsar Haile Selassie fortfarande regerade i Addis, allierad med USA, lär Sovjet och Kuba ha stött den eritreanska befrielsekampen, liksom Siad Barres socialistiska Somalia. Men när kejsaren avsatts 1974 påbörjades den rockad som fick Sovjetblocket att ta över USA:s forna allierade Etiopien.
Kubas president Fidel Castro kom egentligen till Afrikas horn i mars 1977 för att medla mellan de krigande socialistiska broderländerna Somalia och Etiopien. Men Castro lackade ur för att hans tal i Mogadishu inte tv-sändes och för att en fotbollsmatch fick värma upp publiken.
Däremot blev Castro omåttligt förtjust i Etiopens blodbesudlade diktator Mengistu Haile Mariam ((Som vid det laget låtit gjuta in Haile Selassies kvarlevor i ett betongblock vid presidentpalatset och bygga ett dass ovanpå)) och prisade honom som “en allvarlig och ärlig ledare, som är medveten om massornas makt” inför kollegan i DDR, Erich Honecker.
Medan Sovjetunionen pumpade in miljarder i militärt stöd till sin nya allierade på Afrikas horn, skickade Kuba 24 000 soldater för att backa upp Mengistus krig mot Somalia och Eritrea. Med ett sådant stöd besegrade Etiopien snart Somalia, och en offensiv trängde tillbaka de eritreanska befrielsefronterna.
Efter sina framgångar på de etiopiska slagfälten blev general Arnaldo Ochoa så populär, inte minst bland sina sovjetiska befälhavare, att Castro fann det bäst av låta avrätta honom 1989.
Mot slutet av 1980-talet trappade Kuba ned på den internationella solidariteten och drog tillbaka sina trupper från Etiopien. Derg-regimens dagar randades sedan Mikhail Gorbatjov strypt Sovjets massiva militärbistånd.
I maj 1991 rullade EPRDF in i Addis Abeba, uppbackade av den militärt starkare av EPLF. Nu för tiden chillar Mengistu hos Robert Mugabe i Zimbabwe, som Kuba förvisso också har utmärkta relationer till.
Under Meles Zenawi har Etiopien åter blivit USA:s främsta bundsförvant på Afrikas horn. Sedan slutet av 2002 har USA skickat 20 miljoner dollar i militärt bistånd till Etiopien och länderna har ett nära militärt samarbete. Eritreas president Isaias Afeworki slöt förvisso också upp bakom kriget mot terrorismen och försökte locka USA att öppna militärbaser i Eritrea istället för i Djibouti, men Washington nappade aldrig på förslaget.
När så Etiopien återigen, om än med en annan diktator vid rodret, intervenerar mot islamisterna i Somalia med USA:s goda minne, medan Eritrea blandat sig i konflikten för att balansera ärkefiendens maktambitioner, ja, då faller det sig väl naturligt att Kuba återigen försöker få ett finger med i soppan på Afrikas horn. Nu för tiden räcker dock Kubas internationella solidaritet inte till mer än en handfull läkare och lärare.
3 replies on “We have always been at peace with Cuba”
seriöst, var f*n får du dina info ifrån? “Eritreas president Isaias Afeworki slöt förvisso också upp bakom kriget mot terrorismen och försökte locka USA att öppna militärbaser i Eritrea istället för i Djibouti, men Washington nappade aldrig på förslaget.” jag skulle vilja se någon seriöst belägg för att detta e sant. såvitt jag vet, och lita på mig jag har sysslat mycket med denna fråga på sistone, finns det ingenstans som skulle styrka på att detta påstående skulle vara sant. synd eftersom fram tills dess var du någorlunda korrekt. förutom att du glömde nämna att cuba var mer intresserad av en fredlig resolution mellan eritrea och etiopien och därför vägrade assistera den etiopiska militären i offensiv mot den eritreanska befrielsearmén. afeworki o co vill tvärtom inte ha någon någons och framförallt usa:s militärbas i närheten av den eritreanska gränsen. tycker du ska göra om och göra rätt.
@Castro: Du behöver inte leta länge för att hitta seriösa belägg för att Eritreas president i december 2002 försökte övertala USA att öppna en militärbas i Eritrea istället för Djibouti:
Och i ett pressmeddelande från USA:s försvarsdepartement svarar Donald Rumsfeld på frågan varför USA har avböjt Eritreas (och Etiopiens) erbjudanden om “use of facilities”:
Här vad BBC skrev om Eritreas presidents erbjudande och Rumsfelds svar i december 2002.
Men en bild säger förstås mer än tusen ord.
Afeworki har visat sig bli en diktator och Eritrea har startat krig med alla sina grannar.
Eritrea är och förblir en oskiljaktig del av Etiopien.
Mengistu alfabetiserade Etiopien. Det ska man inte glömma.