Categories
Dawit och Eritrea pressfrihet

Solidaritetspris till Dawit Isaak och Fessehaye Yohannes

En glädjande nyhet från Norge: De fängslade dramatikerna och journalisterna Dawit Isaak och Fessehaye Yohannes tilldelas norska Dramatikerforbundets Solidaritetsstipendium 2007 “för sin kamp för konsten, demokratin och pressfriheten i Eritrea”.

I motiveringen till prisbeslutet skriver Norske Dramatikeres Forbund (NDF) att Dawit Isaak (född 1964) och Fessehaye “Joshua” Yohannes (född 1958) båda är ledande personligheter inom teater och journalistik i Eritrea.

Dawit Isaak

De samarbetade bland annat om att utveckla barnteaterensemblen Sewit och akrobatgruppen Cirkus Eritrea. Både Dawit och Fessehaye anslöt sig i november 1997 till tidningen Setit genom att bli delägare, sedan regeringen i juni 1996 infört en presslag som gav alla landets medborgare rätten att starta oberoende tidningar. Med en upplaga som mest på 40 000 var Setit Eritreas största tidning och bevakade de sociala problemen i den unga nationen.

Både Dawit Isaak och Fessehaye Yohannes fängslades när president Isaias Afeworki slog till mot den fria pressen och reformrörelsen i september 2001. Sedan dess har de och deras fängslade kollegor varken åtalats eller dömts för några brott.

Fessehaye Yohannes

Tidigare i år kom uppgifter om att Fessehaye Yohannes skulle ha dött i fängelset den 11 januari 2007 efter att ha utsatts för tortyr. Han ska ha hållits fängslad i det hemliga fängelset Eiraeiro, där också minst nio andra samvetsfångar ska ha dött till följd av tortyr och umbäranden i fängelset. Uppgifterna har inte bekräftats av den eritreanska regeringen.

NDF:s Eritreagrupp, som leds av dramatikern och författaren Karl Hoff, har samarbetat med kolleger på Afrikas Horn sedan 1997 och följt den politiska och sociala utvecklingen i landet noga. Sedan 1994 delar NDF ut ett årligt Solidaritetsstipendium i stöd till projekt eller till individer som av politiska skäl inte kan vistas eller arbeta i sitt hemland. Stipendiet à 50 000 norska kronor kommer att utbetalas till Dawit Isaaks och Fessehaye Yohannes familjer.

2 replies on “Solidaritetspris till Dawit Isaak och Fessehaye Yohannes”

Hur kan EU tillsammans med många andra bidragsgivare t.ex. Röda Korset stödja en diktatur? Jag tycker vi skall skapa ett upprop “Free Dawit Isaak and Fessehye Yohannes ” Sänd uppropet till så många berörda som möjligt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *