Categories
Dawit och Eritrea

Kalla handen från Asmara

I torsdags antog Etiopiens parlament en fempunktsplan för att sparka liv i fredsprocessen med Eritrea. President Meles Zenawi säger att Etiopien ”i princip” accepterar den oberoende gränskommissionens utslag från april 2002. Men sedan september 2003 har regeringen i Addis Abeba vägrat erkänna Eritreas gräns.

Inget snack om saken alltså: Etiopien har mögat mest, även om Eritrea har gjort sitt till för att försvåra för de FN-trupper som sedan vapenvilan 2000 bevakar gränsen till Etiopien.

Isayas-regimen i Asmara – liksom dess anhängare i diasporan – har sedan dess hänvisat till gränskonflikten för att avvisa all internationell kritik: ”Hur kan ni kräva att vi ska respektera mänskliga rättigheter när vi är i krig, och varför ställer hela världssamfundet upp för Etiopien?” Så skriver till exempel Eritreas ambassad i Sverige i sitt öppna brev till svenska medier om Dawit Isaak, som vi skrivit om tidigare.

Men nu kopplar alltså Etiopien på charmen. Den etiopiska planen föreslår en dialog om konfliktens orsaker och om hur gränsbeslutet ska kunna implementeras, att Etiopien ska betala sina skulder till gränskommissionen och att man ska utse representanter som ska hjälpa till att administrera demarkeringen av gränsen. Planen välkomnas av bland annat Javier Solana och Gerhard Schröder.

Så hur reagerar nu Eritrea när Etiopien tycks visa en gnutta vilja att lösa den förödande gränskonflikten? Jo, precis som man kunde vänta sig: I Asmara heter det att Etiopiens fempunktsplan är en lönlös PR-ploj för att köpa tid.

  • Sudan Tribune: ”Eritrea dismisses Ethiopian border announcement as time-buying ploy”
  • Xinhuanet: ”Germany praises Ethiopian decision on border with Eritrea”
  • ABC News: ”Ethiopians see affront in Eritrea border decision”
  • Noticias: ”UN studying Ethiopian five-point plan for peace with Eritrea”
  • Eritra Daily: “Debunking Ethiopia’s ‘Five-point plan'”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *