Categories
Dawit och Eritrea pressfrihet

Meles kväser pressen

Nu knappar Etiopiens premiärminister Meles Zenawi in i en gren där Eritreas president Isaias Afeworki är afrikansk mästare: Sedan november i fjol har minst 16 etiopiska journalister fängslats, många fler har gått under jorden och två utländska korrespondenter har kastats ut ur landet, skriver Philadelphia Inquirer.

I förhållande till Eritreas storlek är förstås Isaias Afeworki fortfarande världens främste förtryckare av pressfriheten, för bara Kina och Kuba har fler journalister i fängelse. I World Press Freedom Report 2005 klassar Reportrar utan gränser Eritrea som ett svart hål för nyheter. Enbart i Nordkorea finns mindre pressfrihet.

Sedan tillslaget mot pressen i september 2001, då bland andra den svenske-eritreanske journalisten och författaren Dawit Isaak fängslades, är Eritrea det enda landet i Afrika som helt saknar oberoende medier.

Men kålsuparen i Addis Abeba vill förstås vara lika god. Nu finns bara en handfull oberoende tidningar kvar i Etiopien och rädslan sprider sig bland journalisterna:

Journalists “are more afraid to write about politics now,” said Issayas Mekuria, the deputy editor of Fortune, a prominent weekly newspaper that covers business has published without interruption despite the crackdown.

“When other journalists are in jail, you worry that could happen to you.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *