Categories
Dawit och Eritrea

Mathjälpen ruttnar medan eritreanerna svälter

Medan Eritreas befolkning svälter låter Isayas Afeworki det utländska matbiståndet ligga på lager och ruttna. Eritrea, hävdar presidenten, är ju självförsörjande, rapporterar BBC:s Ed Harris.

Efter en dålig skörd i fjol är var tredje eritrean beroende av mathjälp. Men regeringen beslutade i september att skära ned mathjälpen så att den nu bara når drygt 72 000 av en befolkning på 3,6 miljoner.

“Donors are concerned about the food sent since 2005, which is still in government warehouses, with the obvious risk of deterioration. We don’t want to see 100,000 tonnes of food aid rot,” one aid official said.

Förra månaden kastade Eritreas regering ut minst tre biståndsorganisationer ur landet. BBC:s korrespondent vittnar om hur folk stryker omkring i jakt på mat.

Men för all del, läs regeringsmedierna också. 151 studenter tar examen i Asmara. Gångvägar byggs i Massawa. En skola i Emni-Haili får 741 böcker donerade. Det byggs vägar och borras brunnar i Shabait. Eritel gör sitt bästa för att möta den ökade efterfrågan. Friidrottslandslaget vinner nya segrar i utlandet. Och så vidare.

När till och med vädergudarna rapporteras vara på regeringens sida når den verklighetsfrånvända propagandan nästan nordkoreanska dimensioner.

One reply on “Mathjälpen ruttnar medan eritreanerna svälter”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *