Categories
Dawit och Eritrea

Arbetslinjen segrar i Eritrea

Eritrea har slutat dela ut mat till sin hungrande befolkning för att minska sitt beroende av utländskt bistånd. Istället ska 2,3 miljoner eritreaner, som är beroende av nödhjälp, tvingas att arbeta för staten för att få mat, rapporterar Reuters.

Arbetslinjen i nödhjälpen stöter förstås på kritik från internationella frivilligorganisationer. Men presidentens rådgivare Yemane Ghebremeskel kontrar med en ödmjukhet så typisk för den eritreanska regeringen:

”Who are these people to say they care more than the government for the welfare of these people?” he said, referring to the foreign response to reports of food shortages in recent months.

”At the critical time it was the government which was buying from commercial markets abroad. The international response (at that time) was inadequate. Nobody can lecture this government.”

Det enda man kan hålla med regimen om är att internationellt matbistånd förstås inte löser svältproblemet på Afrikas horn.

Men det verkliga problemet är att Eritreas befolkning inte har några demokratiska rättigheter, att regeringen sedan 2001 har bommat igen den oberoende press som annars skulle rapportera om den ständigt hotande hungerkatastrofen, att alla privata initiativ slås ned och civilsamhället krossats av den totalitära regimen, att hundratusentals människor fortfarande inte kunnat återvända till sina byar efter det senaste kriget och att armén binder upp mer än var tionde eritrean.

Det är det verkliga problemet.

6 replies on “Arbetslinjen segrar i Eritrea”

I am sorry to say my friend but I think you just talk to much shit about eritrea and the eritrean president. You think you know some thing about eritrea and the calture of eritreans but you know nothing.

I know you wont to make some kind of carrier in your life by using the eritrean case but I don't believe in that way. Be realistic and smart.

Begos//

to begos be realistic your self don?t play card by the people of eritrea.what are telling to us ther is democrat eseyas forget it we sey he is not no no no and ther is not freedom in eritrea. maybe you like diktator i say goodluck to you.

Begos,

How do you explain that the president does not provide fair, open trials for those accused of crimes in Eritrea?
And why is the president so reluctant to keep the outpromised democratic election?
How do you explain that the government feels that it has to keep surveillance over all flow of people, communication, transport etc. both within, to and from Eritrea?

You write that we don?t understand the eritrean culture. Then, please explain to us!

Most of all I?m curious to find out how comes a clear majority of non-eritreans in Europe can be so surtain that the government of Eritrea is holding it?s people imprisoned within the national borders and not that it?s after all is doing it?s best for the eritrean people.
If this wasn?t true any president would do everything in his power to proove them wrong, don?t you think? Or why not?

Let me explain to warsay/Friend of Eritrea to makes things about the eritrean case clear.As I mentioned Johan have nothing to do with eritrean case but he have the write to say his opinion in the case. At the same time, trying to use the situation appears in eritrea/ethiopia conflict is misusing and misunserstanding.

By the other way I do understand there is problem in eritrea, at least economically. But don't forget eritrea is atleat 100 years back if you are going to compare with Sweden. Just read the history of the world. No economical development ,no democratical development. I mean the poor people first of all wishes to have food in their stomach. May be you who speaks for the eritrean democracy you forget that some years ago you hade no enough food in your stomach. May be you should think about the eritrean families who lives there.

Don't get me wrong. I am realstic, and do my best the coming generation of eritrea to be democratic, peaceful and economically strong generation. But I don't believe on those eritreans who think and believe that Eritrea can only be democratic country with help of extreme outsiders as possibel. I do believe in the eritrtean power for justice and democracy.

There is a problem with some eritreans. They live here in west world and think every thing is possible in to days and they try to compare Eritrea with Sweden, Germany and many more….But They have to know we are at least 100 years back to mention it again. They have to remmber they are from Eritrea not part of Sweden like Skåne.

Every body have write to hate the Eritrean govenment but to work with ethiopia or to forget development and democracy takes time, that what I call to go suicide.

So please, don't take that risk.

Begos

To Begos

i prefer to write in swedish.. so here we go!

När Hamed Idris Awate på 60-talet avlossade det första skottet i kampen för ett självständigt eritrea så var det inte för att folk var undernärda eller svalt ihäjl – för mat fanns, till skillnad från idag. Utan för att rädda folket undan ett evigt förtryck och förnedring. Hadde Hamed Idris Awate resonerat så som du och dina likasinnade resonerar så hadde det varit Mengistu H M som fortfarande förtrycker det outröttliga Eritreanska folket – i stället för som nu Iseyas A i ett självstänidgt Eritrea. Tack vore Hamed Idris Awates initiativ är första delmålet uppnåt – vi har ett internationellt erkänt land! Alla vet att förändring tar tid – det tog oss över 30 att bli befriade från ett förtryckande grannland. Men vad gjorde vi under dessa 30 åren? satt vi och var spydiga mot ärliga människor som Johan Karlsson, som lägger ner så mycket tid för att engagera sig i att hjälpa ett så hårt förtryckt folk, och som du själv sa ett land som befinner sig hundra år båkåt i tiden? Nej! och åter NEJ! Utan vi betalade det hårdaste och mest dyrbara valutan – varje dag! – i trettio år! – med våra liv!
Vill vi ha en till fidelcastro som sitter i 50 år! Nej! Kommer Eritrea att förändras till det positiva? ja! och till varje pris.

Vill tacka Johan Karlsson för denna fina blogg och för ditt brinnande engagemang – FORTSÄTT MED DET! för att sanningen segrar – till slut!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *