Categories
Blandat

Köptips på köpfridagen

I morgon infaller Adbusters årliga Buy nothing day, som vill få oss att avstå från att konsumera för en dag. Själv kommer jag att vara vara upptagen med att förbereda flytten till det dyraste jag nånsin köpt, och därför inte hinna handla något.

Men jag vill redan i dag (än en gång) göra reklam för The Rebel Sell: How Counter Culture Became Consumer Culture, som bland mycket annat dissar idén att det skulle vara något subversivt i Adbusters affärsidé.

Tvärtom – det är precis så systemet funkar (låt gissa att the black spot sneaker är undantagen från endagsbojkotten). Kom också i håg det när Timbrobloggarna i dag garanterat bräker loss och uppmuntrar oss att protestshoppa: De har inte fattat grejen.

195 spänn på Adlibris!

3 replies on “Köptips på köpfridagen”

Bra skrivet. Äntligen någon som inte går ut och tokshoppar – eller stöder arrangemanget.

Är det inte konstigt att man skall ha en dag, en enda dag, som man inte köper något? Inte ens mat? Eller kattsand? Eller spårvagnsbiljett? Fånigt säger jag. Bara en sensationsgrej som skapats för att en del människor inte kan göra något tålmodigt och långsiktigt. Jag tycker vi borde ha ett lågkonsumtionsår istället – bra grejer, bra priser, och sån't man behöver. Vilka konsumenter är det egentligen som behöver (pinsamt opraktiska) jeans för 2000 kronor eller äpplen flygtransporterade från Argentina för 18,90 kilot? Köp snygga byxor för 500 kr och äpplen från Skåne. Ge bort dina grejer du inte behöver längre till Saronkyrkans Second Hand (pengarna går till dem som verkligen inte har någonting alls) och köp kanske en ny pryl där också! Det är OK att tycka att jag är grinig. Det är en mänsklig rättighet att vara grinig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *