Categories
Dawit och Eritrea pressfrihet

Dawit Isaak nominerad till yttrandefrihetspris

Stort! Dawit Isaak har nominerats till den brittiska yttrandefrihetstidskriften Index on Censorships Free Expression Awards 2005. Dawit är nominerad till ett journalistpris som till minne av Guardian-journalisten Hugo Young delas ut till en journalist ”who has shown an outstanding commitment to journalistic integrity in defence of freedom of expression”. Så här lyder nomineringen:

”Dawit Isaac (Sweden), an Eritrean journalist with Swedish citizenship, who along with twelve other independent journalists has been detained incommunicado, without charge or trial, since September 2001. No charges are known to have been filed against any of them.”

Bland övriga nominerade finns till exempel den mördade holländske filmaren Theo van Goghs film Submission och Emma Larkins bok Secret histories, som går i George Orwells fotspår i militärdiktaturens Burma (ligger högst i min att läsa-hög).

På prisutdelningen, som äger rum i City Hall i London 1 mars, ska tydligen den notoriske världsförbättraren Bob Geldof vara gästtalare.

År 2003 tilldelades Dawit svenska Reportrar utan gränsers pressfrihetspris och i december i fjol tilldelade Örebro läns journalistförening Dawit sitt internationella journaliststipendium.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *