Categories
Dawit och Eritrea Göteborg

Göteborgspolitiker sluter upp för Dawit Isaak

I en unik solidaritetsaktion har 82 Göteborgspolitiker skrivit ett brev till Eritreas president Isaias Afeworki, där de kräver att den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak friges.

Folkpartisten Helena Holmberg har tagit initiativ till brevet, som undertecknades vid torsdagens sammanträde med kommunfullmäktige.

Bland de 82 ledamöter och ersättare som skrivit under brevet finns samtliga fullmäktiges sex gruppledare – Göran Johansson (s), Jan Hallberg (m), Helene Odenjung (fp), Eva Olofsson (v), Kia Andreasson (mp) och Carina Liljesand (kd).

Journalisten och författaren Dawit Isaak har bott här i Göteborg och Lerum av och till sedan 1987, då han kom hit som flykting. Han jobbade bland annat som städare i Göteborgs domkyrkoförsamling. Dawits fru och tre barn bor i staden. Sedan september 2001 sitter Dawit fängslad i Asmara sedan tidningen Setit, där han arbetade som kulturreporter, skrivit om en grupp höga politiker som krävt demokratiska reformer (mer information på Free Dawit).

Sedan tidigare har ledamöter från samtliga riksdagspartier bildat en stödgrupp för Dawit Isaak och de 19 svenska Europaparlamentarikerna har engagerat sig för hans öde. Att Göteborgs politiker nu samfällt visar sin solidaritet med sin fängslade medgöteborgare är så vitt vi vet en helt unik aktion.

För en gångs skull applåderar Mothugg hela fullmäktige – och inte minst Helena Holmberg.

Hela brevet

Members of the City Council of Göteborg
SE 404 82 Göteborg
Sweden

President Isaias Afeworki
Office of the President
P.O. Box 257
Asmara
Eritrea

We, individual elected representatives of the city of Göteborg, write this letter to you, the President of the State of Eritrea, out of concern for the fate of one of our fellow citizens. The journalist Dawit Isaak is since September 2001 imprisoned in Asmara without trial. His wife and three children live here among us. They suffer greatly from the anxiety and the uncertainty of the whereabouts of their husband and father.

We, representing all political parties in the City Council of Göteborg, believe human and democratic rights, such as the freedom of expression, to be universal. When a fellow Göteborg citizen is held in custody for exercising that right we feel we are obliged to speak out.

We demand the immediate release of the journalist and Swedish citizen Dawit Isaak.

Respectfully,

(namnunderskrifter)

I medierna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *