Categories
Dawit och Eritrea pressfrihet

Ännu en samvetsfånge dör i Eritrea

Förra veckan dog ännu en samvetsfånge i Eritrea, rapporterar Compass Direct News. Magos Solomon Semere, 30 år, fängslades för fyra och ett halvt år sedan för att ha tillhört en förbjuden protestantisk kyrka.

Han ska ha avlidit i militärfängelset Adi Nefase utanför hamnstaden Assab i södra Eritrea, “due to physical torture and persistent pneumonia, for which he was forbidden proper medical treatment”.

Magos Solomon Semeres död är det tredje kända mordet på fängslade kristna sedan oktober 2006, då två män ska ha torterats ihjäl efter en razzia mot kristna församlingar. Och 11 januari 2007 lär journalisten Fessehaye “Joshua” Yohannes, kollega till svensk-eritreanen Dawit Isaak på tidningen Setit, ha avlidit i fängelse på grund av tortyr och vanvård. Tidigare har trovärdiga källor hävdat att ytterligare nio av de journalister och regimkritiker som arresterades i september 2001 har dött i det hemliga fängelset Eiraeiro.

Samtidigt rapporteras att Eritrea har släppt tre journalister som fängslades i november förra året, rapporterar RSF. Getachew Asfaha, Asmerom Berhe och Temesgen Abay, som arbetade för statliga medier, har hållits fängslade i Asmara. De har misstänkts för att hållit kontakt med avhoppare eller för att själv ha försökt lämna landet. Sedan de släppts håller polisen dem under strikt uppsikt och förföljer dem och avlyssnar deras telefoner.

One reply on “Ännu en samvetsfånge dör i Eritrea”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *