Categories
Dawit och Eritrea mänskliga rättigheter

Ytterligare 68 kristna gripna i Eritrea

Polis och militär i Eritrea har arresterat ytterligare 68 kristna i tre tillslag de senaste veckorna, skriver Mission Network News. Och när man knappt trodde att det var möjligt hårdnar förtrycket ytterligare, för nu arresteras regeringstjänstemän enbart på grund av sin kristna tro.

För fem år sedan förbjöd Eritreas regering alla trosriktningar utom de fyra största: islam och den katolska, ortodoxa och lutheranska kyrkan. Baptister, metodister, presbyterianer, pingstvänner och andra oberoende protestantiska kyrkor uppmanades att lägga ned verksamheten.

Sedan dess har tusentals kristna eritreaner, även barn, arresterats i kyrkor, på söndagskolor, vid bröllop, begravningar och privata bönemöten.

Vanligen torteras de arresterade för att förmås att skriva på ett papper där de avsvär sig sin tro. I november rapporterades två män ha torterats ihjäl efter en razzia där 160 medlemmar i förbjuda församlingar arresterades.

Anhängare av de officiellt sanktionerade religionerna går inte heller säkra för regeringens förföljelser. I fjol fråntogs Eritreas ortodoxe patriark Abune Antonios sina befogenheter och sattes i husarrest sedan han ifrågasatt arresteringen av tre biskopar. Och i september 2004 arresterades dussintals muslimer och hålls sedan dess fängslade incommunicado.

I förra veckan hamnade Eritrea på en föga hedrande trettondeplats på den kristna människorättsorganisationen Open Doors World Watch List, en årlig rankning av världens värsta förföljare av kristna.

2 replies on “Ytterligare 68 kristna gripna i Eritrea”

Jag är förbanad och arg att jag inte kan vissa min tro i mitt hemland.Hur kan jag förklara för mina barn som har gott i söndagskolan sedan dem var små,de är så troende.dem kan inte gå på gatan i Eritrea med bibeln i handen som dem brukar göra här.

Jag kan inte förstå va du menar Hiwet Abraha, men i mitt land Eritrea kan jag fritt uttrycka min kristna tro jag har och kan gå utan bekymmer vare sig det är på natten eller dagen med en bibel i handen. Det här vet jag gäller även mina landsmän som är vare sig muslimer eller judar som kan gå fritt med koranen eller toranen. Jag vet inte vilket land du pratar om men den Eritrea jag vet jag känner mycket väl står inte för det du påpekar om, den eritrea jag känner har vi eritreaner kämpat med blod, svett o tårar för att få frihet och tack Gud det har vi lyckats med , länge leve Eritrea i frihet. Awet nhafash!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *