Categories
Dawit och Eritrea

Samtidigt i en container i Eritrea

Helen BerhaneNu kampanjar brittiska Amnesty för Helen Berhane, gospelsångerskan som i två års tid har hållits fängslad i Eritrea. Samtidigt trappar kristna grupper upp protesterna mot att Eritrea håller hundratals kristna fängslade.

Helen Berhane arresterades den 13 maj 2004 efter att ha vägrat skriva på ett avtal om att inte delta i kristna aktiviteter, och därmed i praktiken avsäga sig sin tro och sin musik, skriver Amnesty.

Since this date Helen has been detained at Mai Serwa military camp, north of the capital Asmara. Helen has spent most of her time in detention in a metal shipping container, suffocating hot during the day and freezing cold at night.

De senaste åren har Eritreas regering trappat upp förföljelserna mot kristna. Sedan i maj 2002 är alla religioner utom de fyra största förbjudna i Eritrea. Särskilt evangeliska kristna förföljs: Gudstjänster, bröllop och privata bönemöten har attackerats av polis och drygt 1 800 personer, varav många barn, har fängslats utan vare sig åtal eller rättegång.

Många musiker engagerar sig nu i kampanjen för Helen Berhane, rapporterar The Guardian:

Coldplay, Sting, Duran Duran and even punk band Anti-Flag are among the unlikely bedfellows who have launched petitions at gigs to campaign for her release. Signatories include Incubus, Audioslave and Rage Against the Machine. Gwen Stefani is now also using her website to draw attention to Berhane.

Samtidigt har de kristna organisationerna Christian Solidarity Worldwide och Release Eritrea släppt en skiva med Helen Berhanes musik för att sätta fokus på de kristna som hålls fängslade för sin tro i Eritrea, skriver BosNewsLife. I onsdags demonstrerade ett hundratal personer utanför Eritreas ambassad i London och överlämnade protestlistor.

Samtidigt kampanjar holländska Open Doors för att “open deze deuren” till Eritreas containrar och samlar in namn som lämnas över på protestkort till Eritreas ambassad i Nederländerna.

  • Skriv vädjandebrev till brigadgeneral Ghirmay Mehari via Amnestys kampanjsida. Bara att skriva ut och posta.
  • Beställ skivan med Helen Berhanes musik från Release Eritrea.
  • Skriv på uppropet på Open Doors webbplats.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *