Categories
Politik

Borgare för apartheid

Vill ni ha det som i Sydafrika eller? Det undrar LO, som nu hävdar att borgerligheten vill bygga ett apartheidsystem i Sverige. Och nej, det är inte ett dåligt skämt.

På sajten Jobbare mot rasism presenterar Byggnads, Seko och socialdemokraterna argument “mot rasism och för ett öppet Sverige”.

Det mesta är plattityder och självklarheter. Och först på sjätte plats kommer argumentet att “invandring berikar.” Men det mest slagkraftiga argumentet levereras under rubriken “Ordning och reda på arbetsmarknaden”:

“De borgerliga partierna och arbetsgivarehögern vill skapa ett apartheidsystem på svensk arbetsmarknad, där utländsk arbetskraft ska lyda under ett regelverk och svensk under ett annat.”

Och i marginalen gör jobbarna ytterligare en koppling till apartheid:

“Visste du att Sverigedemokraterna bildades av nazister och personer som hyllade apartheidens Sydafrika?”

Märk hur guilt-by-association-kedjan kopplas: Borgerligheten, Sverigedemokraterna, nazism och apartheid — samma skit alltihop.

LO brukar ju försöka stämpla alla förslag om att legalisera papperslösa och öppna för arbetskraftsinvandring som nyliberala försök att rasera välfärdsstaten. Den retoriska dikotomiseringen har tydligen gjort sitt, för nu tar LO i så de spricker. För om LO menar att vi ska ta dem på orden dyker en mängd knepiga frågor upp:

Hur ska LO hantera en eventuell borgerlig regering efter valet? Ska fackföreningsrörelsen ta till vapen? Mot en apartheidregim vore det möjligen rättfärdigat.

Kan socialdemokraterna över huvud taget debattera med Högeralliansen? Om de på allvar menar att Reinfeldt och Leijonborg är rasister av samma skrot och korn som PW Botha bör de förstås inte legitimera dem genom att möta dem i valdebatter.

Nej, självklart menar inte våra jobbare mot rasism vad de säger. Men är det verkligen så illa ställt med ideologiproduktionen i LO-borgen?

Mot LO:s slaskargument skulle man förstås kunna påpeka vem det är som kuskat runt på svenska byggen och kontrollerat pass och papper på alla som ser ut som utlänningar. Men det vore förstås att sänka sig till deras nivå.

2 replies on “Borgare för apartheid”

Stackars Petter, jag vet inte vad ni lär er där på Uddevallagymnasiet nu för tiden, men läsning tycks i alla fall inte stå på schemat.

Du kanske kan be någon klasskamrat, en lärare, skolvaktmästaren eller mamma och pappa att läsa och förklara det här inlägget för dig. Sen kan vi diskutera det.

PS. Hoppas det här svaret inte var för svårt eller för långt för dig att läsa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *