Categories
Dawit och Eritrea mänskliga rättigheter

Två samvetsfångar ihjältorterade

Helen Berhane släpptes ur fängelset, men Eritreas regering fortsätter att förfölja kristna. Den 15-16 oktober fängslades 160 medlemmar i förbjudna församlingar. Två av dem ska ha dött i sviterna av den tortyr som skulle få dem att ge upp sin kristna tro, rapporterar Amnesty International.

I tillslag mot kristna kyrkor 15-16 oktober arresterades drygt 160 män, kvinnor och barn i städerna Mendefera och Adi-Quala. Enligt rapporter till Amnesty International har de torterats för att förmås att skriva på ett papper där de förbinder sig att upphöra med sin religiösa verksamhet. Två män — Immanuel Andegergesh och Kibrom Firemichael — ska ha dött i tortyren.

Amnesty betraktar samtliga arresterade som samvetsfångar, fängslade enbart för att de fredligt har utövat sin tro. Och det här är ändå bara det senaste tillslaget: Enligt Release Eritrea har regeringen fängslat över 2 000 kristna, vilket motsvarar ungefär var tionde medlem i de evangeliska församlingarna.

One reply on “Två samvetsfångar ihjältorterade”

[…] 2004 har vi skrivit över hundra inlägg om Dawit Isaak och förtrycket i Eritrea: Om hur regimen dödar samvetsfångar i Eritreas många fängelser, slår ned det civila samhället och använder svälten […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *