Categories
Papperslösa Politik

Sverigedemokraterna lyfter LO-förslag

Sverigedemokraterna vill betala invandrare för att lämna Sverige. Har vi inte hört den förut? Jovisst, det är ju vad LO föreslog i fjol.

I Malmö kommunfullmäktige har Sten Andersson (sd) motionerat om att kommunen ska ge återvändarbidrag till invandrare. Som det mesta kring sverigedemokraterna har det väckt uppståndelse. Men det blev inget ståhej för ett år sedan när LO presenterade ett snarlikt förslag om att ge skadestånd till papperslösa invandrare innan de utvisas.

Logiken är ju densamma: Ge oönskade utlänningar en summa pengar för att lämna landet. Förvisso finns där skillnader: Sverigedemokraterna vill använda skattemedel för att få invandrare att lämna Sverige, medan LO vill bötfälla arbetsgivare som anlitar papperlösa arbetare.

Å andra sidan, medan sverigedemokraterna understryker att bidraget ska vara “hundra procent frivilligt för den som själv vill och kan återvända”, kombinerar LO sin ekonomiska morot med piskan i en allt annat än frivillig avvisning. Kanske något för sverigedemokraterna att ta efter?

(Varför LO istället borde förespråka amnesti och reglering förklarade vi i Expressen i våras).

0 replies on “Sverigedemokraterna lyfter LO-förslag”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *