Categories
Politik

Ut med packet!

Nu trappar svensk folkeparti upp sin flört med främlingsfientligheten. Medan moderaterna plankar socialdemokraternas politik, hittar folkpartiet sin inspiration hos sverigedemokraterna. Alla utlänningar som döms till minst två års fängelse ska efter avtjänat straff automatiskt utvisas, liksom könsstympare, hedersmördare och våldtäktsmän, föreslår folkpartiet i en ny rapport.

– Det ska inte gå att missbruka gästfriheten i Sverige, säger Mauricio Rojas i Sydsvenskan.

Hm, har vi inte hört den förut?

Jovisst. ”Utvisning ska vara normal rättsverkan på brott för utländsk medborgare som döms för brott med straffvärde på fängelsenivå”, läser vi i sverigedemokraternas kriminalpolitiska handlingsprogram. Och tja, varför dra gränsen vid tvååriga straff?

Lite mer tafatt uttrycks samma ståndpunkt i partiets (sverigedemokraternas, alltså – svårt att hålla i sär dem) program från 1999:

“Då det gäller invandrare som begått brott anser Sverigedemokraterna att dessa har missbrukat vår gästfrihet och skall återbördas till sina hemländer. Detsamma gäller för personer som fått sina uppehållstillstånd och medborgarskap på falska grunder, uppgivit falsk identitet eller dyl.”

Där kan Rojas, Leijonborg och Johan Jakobsson säkert hitta fler inspirerande idéer. Jag menar, sverigedemokraterna har ju trots allt ganska länge vågat säga som det är. Kanske kunde folkpartiet kräva att medborgarskapet återkallas för invandrare som begår brott? Eller att biståndsmedlen används för att åtgärda blatteproblemen på hemmaplan istället? Kommunarrest för asylsökande? Eller att utlänningar som ska avvisas deporteras till Gotska sandön?

Främlingsfientligheten är en veritabel guldruva som folkpartiet bäst förstått att exploatera. Fast egentligen vågar vi inte ironisera längre. Som vi skrev apropå Rojas förrförra utspel: Dagens satir är morgondagens fp-utspel. Och man kan alltid sänka anständighetsnivån i debatten ytterligare ett par meter.

26 replies on “Ut med packet!”

Men man undrar hur det kan komma sig att Johan Jakobsson (och de andra) har missat det fräscha förslag som nu lanseras av brittiska Diskrimineringsombudsmannen, eller vad man nu kallar chefen för the Commission for Racial Equality. Han vill ha ras-segregerade skolor. Och det är ju ett förslag som skulle sitta som en smäck! Men man kanske spar det till nästa valrörelse.

Läs själv:
http://news.bbc.co.uk/1/hi/

Vad sägs om… kritik av själva förslaget, istället för att bara prata på om hur ohyggligt omoraliskt (fp) är.

Så: Varför är det så pass viktigt för dig att vi får behålla utländska brottslingar i landet?

Dob: Själva förslaget är ju inte sakfrågan.

När folkpartiet förtydligar vad förslaget handlar om visar det sig att de (a) inte har någon egentlig idé om vilka problem förslaget ska lösa och (b) dessutom gör en massa förbehåll som gör att det är svårt att se på vilket sätt det skulle bli en förändring gentemot praxis (någon automatik tycks det ju hur som helst inte ha varit fråga om).

Samma sak kunde vi se efter kravet på språktester, som inte bidde mer än en tumme, varför alla som 2002 röstade på fp på grund av den frågan kan känna sig blåsta.

Sakfrågan är istället vilka signaler folkpartiet vill sända genom att ständigt göra den här sortens utspel. Läser du utspelen som sakpolitik har du tyvärr missat hela budskapet.

Vad var det för fel med att kräva att man ska kunna språket för att få medborgarskap? Är jag rasist eller nåt värre om jag anser att det skulle kunna vara rimligt inom ramen för en human politik?

http://expressen.se/index.j
En expressenjournalist har läst förslaget (jag har skummat igenom det) och konstaterar, precis som jag gjort, att dokumentet innehåller en massa förslag på politiska lösningar och stöd för att integration och assimilation ska kunna användas för invandrare att komma in i vårt samhälle. Man föreslår till och med nåt i stil med brukarråd samt statliga stödbanker utan ränta i invandrarförorter! (Mera Kuba än höger där?! ;-)

Läs även Rojas ”Gemenskap och företagande” (http://www.timbro.se/bokhan… ) om du vill förstå de bakgrundsresonemang som antagligen mycket ligger bakom detta som så mycket har misstolkats och avrättats av media utan rättegång (utan lyssnande på vad de har att säga, eller läsning).

Så sluta och sänka FP:s förslag som

Ni som är emot Mauricio Rojas förslag, vad anser ni om att även idag, i sossarnas Sverige, så utvisas utländska medborgare som begått grova brott. Tycker ni att sossarna gör fel?
Jag tycker dom gör rätt.

Roland: Nu är det ju inte sossarna, tack och lov, som dömer folk till utvisning utan domstolar, och de ska ju vara opartiska. Självklart ska domstolar kunna döma grova utländska brottslingar till utvisning – som vi gör i dag.

Folkpartiets integrationsgrupp föreslog däremot att utländska brottslingar skulle utvisas per automatik, vilket är dumt eftersom det inte tar hänsyn till att utvisning slår väldigt olika hårt. Sedan vattnade folkpartiet själva ur sitt förslag, vilket gör att det är svårt att se hur det skiljer sig från praxis. Tills landsmötet ska behandla förslaget lär det ha urvattnats ytterligare.

Men kvar på agendan finns nu ännu en bild av folkpartiet som ett parti med främlingsfientliga tendenser. Den bilden har ledningen för folkpartiet satt mycket medvetet. Genom att göra det har de flyttat ned anständighetsnivån i den politiska debatten ytterligare ett pinnhål.

Och det tycker jag är en skandal. Särskilt när det kommer från ett parti som jag brukade sympatisera med just för att det snarare brukade sträva efter att höja nivån på det offentliga samtalet.

Magnus: Nu ska du inte kränka Johan Jakobssons yrkesstolthet. Det är inte media som sätter den bilden, utan folkpartiet självt. Läs till exempel pressmeddelandet om integrationsgruppens förslag: Av de fem förslag ur rapporten som folkpartiet väljer att dra på i sitt utspel har fyra udden riktade mot invandrare (http://www.folkpartiet.se/t… ) Först av alla krav kommer autoutvisningen av utländska brottslingar.

Och så är det ju alltid när folkpartiet ställer krav: De riktar sig alltid uppifrån och ner. När hörde du senast folkpartiet ställa krav på företagare eller fastighetsägare?

Jag har en magisterexamen i statsvetenskap från Lunds universitet och har arbetat i kriminalvården i Malmö. Jag tycker att fp:s förslag är bra. Det är tragiskt att se att den slutna anstalten Kirseberg har runt 70 procents icke-svensk beläggning. BRÅ är en totalt korrupt sossestyrd organisation och folk får inte reda på hur det verkligen förhåller sig med statistiken. Siffror friseras prescis som på AMS.

Varför ska vi importera brottslighet och dyrt betala för det? Självklart ska folk med skyddskäl få komma in, men varför brottslingar? För mig verkar det som om de flesta svenskar lever så skyddat att de aldrig får se de verkliga problemen. Om de inte bor i Rosengård, vill säga, eller jobbar inom rättsväsendet. Fast problemet ligger egentligen hos Migrationsverket, som släpper in vem som helst i landet utan att ta hänsyn till om de är grovt kriminella, t.o.m grova krigsförbrytare.

Jag vill inte att mina skattepengar ska subventionera folk som utnyttjar vårt samhälle. Det saknar ju totalt logik. Visst förekommer utvisningar idag, men de borde vara fler. Har Sverige någon sorts världsskuld som gör att vi måste köra allt i botten? Var går gränsen för politisk korrekthet

Johan: Jag håller med dig om att FP agerar mycket medvetet för att förändra bilden av sig själva genom populistiska utspel. Jag tror att de försöker röra sig mot mitten, där väljarna finns (tyvärr).

Om man får diskutera sakfrågan, så är det stora felet i FP:s nya rapport, som jag ser det, att man missar en av rättsstatens mest grundläggande principer, att lagen skall gälla lika för alla. Man väljer altså att tumma på detta för att ”Det inte skall gå att missbruka gästfriheten i Sverige”. Det är givetvis att angripa problemet i fel ände, som Humanist skrev ovan, är det stora problemet att man Migrationsverket släpper in fel folk (och att det tar för lång tid osv…) Om Sverige hade ett väl fungerande Migrationsverk så skulle problemet vara löst. Det innser givetvis FP, men verkar tycka att det är mer behändigt att spela på den allmänna openionen och fiska röster genom just sådana här låga utspel.

Olika lag för olika människor = Trams.

Killen (RF-Nkpg), du får gärna kommentera på inlägg, men det är lite fjantigt att posta långa citat som inte har med saken att göra. Jag har strukit och länkat originaltexten istället.

Tobias: Jag tycker att du (och ”Humanist”) har en märklig syn på brottslighet. Som om brottsligheten skulle bero på att Migrationsverket släpper in ”fel människor” och skulle gå att lösa genom att bara släppa in ”rätt” människor.

Brottslighet finns i alla samhällen och har framför allt sociala orsaker. Släpp in ”rätt” människor och isolera dem i en förort utan framtid, så kommer vissa av dem garanterat också att begå brott. De sociala problemen löser man inte genom att inte släppa en jävel över bron.

Det folkparti jag gillade brukade försöka förklara sådana saker för folk, istället för att spela på deras fördomar.

Durch das Geb?sch starrten wir
Auf jene die uns an andere Zeiten Erinnerten
Und sagten, da? alle Hoffnung f?r immer entschwunden war…
Wir hörten Elfengesang und
Wasserrauschen
Was einst war, ist nun vorbei
All das Blut…
All das Verlangen und der
Kummer, der herrschte
Und die Gef?hle, die man greifen konnte
Sind nicht mer…
F?r immer…
Wir sind nicht gestorben…
wir haben nie gelebt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *