Categories
Dawit och Eritrea pressfrihet

Var är Johnny Hisabu?

Eritreas regering har lyckats så väl med att förfölja journalister att den nu måste fylla luckorna efter dem som dödats, satts i fängelse eller tvingats på flykt.

Sedan i vintras har regeringen i Eritrea förföljt journalister som arbetar för landets regeringskontrollerade medier. Några privata medier finns ju inte kvar i landet sedan tillslaget mot den fria pressen i september 2001, då bland annat den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak fängslades.

Bland de senaste fallen finns Johnny Hisabu, redaktör på statliga Eri-TV, som har försvunnit sedan han försökt fly till Etiopien, skriver Reportrar utan gränser. Enligt obekräftade uppgifter ska han ha arresterats och förts till ett fängelse i Barentu.

RSF rapporterar också att Fetiha Khaled, presentatör på Eri-TV:s arabiska sändningar, har flyttats till ett militärläger vid gränsen till Sudan och tycks ha tvångsrekryterats till armén. Fetiha Khaled arresterades i vintras i en razzia mot journalister vid Eritreas statliga medier.

I samma grupp ingick också Paulos Kidane, också han journalist på Eri-TV och radio Dimtsi Hafash, som i juni dog under oklara omständigheter när han försökte fly till Sudan.

Samtidigt rapporterar regimens språkrör Shabait att ytterligare ett antal tjänstemän vid informationsministeriet har fått grundläggande journalistutbildning i samarbete med militärlägret i Sawa:

“The course included news writing, compiling report on current affairs and editing. The Commander of the Air Force, Maj. General Teklai Habteselassie, handed certificates to the graduates.

It is to be recalled that the Ministry of Information offered a similar course to staff members in collaboration with German Media Academy, as well as to 18 correspondents of the Administrative regions.”

Frågan är hur länge dessa journalister, om än certifierade av en flygvapenchef, kommer att klara sig undan regimens förföljelser. Eritrea har fängslat ett tjugotal journalister, varav minst fyra ska ha dött i fängelse — däribland Dawit Isaaks Setit-kollega Fessehaye “Joshua” Yohannes — och tvingat minst 19 journalister på flykt. De som kan flyr, de som blir kvar dukar under.

2 replies on “Var är Johnny Hisabu?”

Hej.
Jag undrar varför all denna smutskastning av nationen Eritrea?
och vilka källor sajten förlitar sig på……

Hej Benjamin, om du följer länkarna i texten ser du att källorna är Reportrar utan gränser, Shabait, Wikipedia samt Committee to Protect Journalists.

Någon smutskastning av nationen Eritrea har vi aldrig ägnat oss åt. Däremot rapporterar vi om och kritiserar de brott som den eritreanska regeringen begår mot sina egna medborgares rättigheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *