Categories
Blandat Kuba

Tio ute, 65 to go

”I'm feeling happy now”, säger Oscar Espinosa Chepe, som tillsammans med minst sex andra kubanska dissidenter i dag kunde lämna fängelset. Det betyder att tio av de 75 som fängslades i tillslaget mot oppositionen i mars 2003 nu är ute ur fängelset.

Allt tyder på att dissidenterna släppts som en eftergift till att Spanien brutit upp EU:s gemensamma linje mot Castro-regimen. Vad jag kan förstå har Zapatero-regeringen – med tyst stöd av handelsintressen – töat upp Kubapolitiken mestadels för att distansera sig från den tidigare regeringen.

När den spanska nationaldagen nyligen firades på ambassaden i Havanna förklarade ambassadören att han skulle sluta att bjuda in dissidenter, eftersom regimföreträdarna då inte ville komma till evenemangen.

Den spanska blundern tycks nu i alla fall ha fört det goda med sig att Chepe och de andra frigivna nu kan återförenas med sina familjer, även om frigivningen bara är villkorlig.

Läs nyheterna om frisläppandet på Google. Och läs Chepes Förbjudna sanningar om Kubas ekonomi, utgiven i Bertil Ohlin-institutets skriftserie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *