Categories
Politik

Tsvangirai mot Palmes polare

Zimbabwes oppositionsledare Morgan Tsvangirai är i Sverige på inbjudan av Olof Palmes internationella centrum, skriver DN. Undrar vad Olof Palme hade tyckt om det. Han var ju nära vän till Robert Mugabe, vars diktatur Tsvangirai bekämpar, och deras fruar Lisbet och Sally umgicks flitigt.

I mer än 20 år hjälpte svenska biståndsmiljoner Mugabe att bygga upp sin enpartistat från självständigheten 1980. Först 2001 styrdes biståndet om från staten till civilsamhället (sedan Mugabe hotat döda svenska diplomater, som ni säkert minns).

Nåväl, inte minst i biståndspolitiken är det glädjande att svenska socialdemokrater i dag så nogsamt städat ut arvet från Palme. Fast ibland kunde man önska att de kunde erkänna att de konsekvent satsat på fel hästar: Mugabe, Castro, Arafat och andra små gröna män. I dag betalar vi ju bistånd för att städa upp vad svenskt bistånd har ställt till.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *